SASTANAK MINISTARA ODBRANE SRBIJE I NEMAČKE: Saradnja u oblasti odbrane i bezbednostni izazovi (FOTO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

07. 02. 2024. u 21:06

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa ministrom odbrane Savezne Republike Nemačke Borisom Pistorijusom u Domu Garde na Topčideru.

САСТАНАК МИНИСТАРА ОДБРАНЕ СРБИЈЕ И НЕМАЧКЕ: Сарадња у области одбране и безбедностни изазови (ФОТО)

Foto Vojska Srbije

Uz svečani doček pred strojem Garde Vojske Srbije i nakon intoniranja himni održani su tet-a-tet razgovori ministara Vućevića i Pistorijusa, kao i sastanak delegacija dve zemlje.

Na današnjem sastanku ministar Vučević sa nemačkim kolegom razgovarao je o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i šire, a susret je bio prilika i da se na strateškom nivou razmotre modaliteti od značaja za nastavak saradnje u oblasti odbrane.

Ministar Vučević rekao je da su stabilnost i prosperitet od izuzetnog značaja za naše dve zemlje i da u tom smislu postoji redovan i intenzivan politički dijalog na najvišem nivou. On je dodao i da su bilateralni odnosi dve zemlje razvijeni na svim poljima i da postoji obostrano nastojanje za njihovo dalje unapređenje.

Tokom današnjeg razgovora, ministar Vučević je naglasio da je strateško dugoročno opredeljenje Republike Srbije da zadrži status vojno neutralne države, kao i da nastavi da radi na unapređenju odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa nacionalnim interesima i spoljnopolitičkim prioritetima.

Ministar Vučević je nemačkom kolegi ukazao da situacija na Kosovu i Metohiji izaziva duboku zabrinutost Srbije, pre svega kada je reč o bezbednosti srpskog stanovništva na severu Pokrajine, usled niza krajnje neodgovornih poteza privremenih prištinskih institucija. On je dodao da srpska strana ostaje posvećena procesu dijaloga kao jedinom načinu rešavanja svih pitanja u cilju boljeg života svih građana na Kosovu i Metohiji.

Govoreći o saradnji u oblasti odbrane sa SR Nemačkom, ministar Vučević je konstatovao da postoji prostor za njeno kvantitativno i kvalitativno unapređenje u obostranom interesu.

Tom prilikom, ministar Vučević istakao je značaj saradnje u oblasti školovanja i usavršavanja, dok u oblasti vojnoekonomske saradnje najznačajniji aspekt predstavlja saradnja sa kompanijom AIRBUS, koja se odnosi na nabavku helikoptera „H-145M“.

Ministar Pistorijus zahvalio je ministru Vučeviću na prilici da danas razgovaraju o različitim temama. On je posebno naglasio značaj stabilnosti u regionu i osvrnuo se na unapređenje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa. Nemački ministar odbrane je, takođe, istakao da je u približavanju Zapadnog Balkana Evropskoj uniji neophodno održavanje mira i odsustvo kriza.

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (16)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!