NAUČNICIMA U FEBRUARU STIŽU UVEĆANE ZARADE: Plata istraživača od 90.000 do 150.000 dinara

Lj. Begenišić

29. 01. 2024. u 07:00

Naučna zajednica u Srbiji prvu uvećanu platu, nakon 13 godina, dobiće srednim februara kada treba da im "legne" januarska zarada. Naime, od Nove godine zaživeo je novi obračun plata u nauci, koji podrazumeva da će naučnici ubuće biti plaćeni po zvanjima, umesto po kategorijama kao što je do sada bio slučaj.

НАУЧНИЦИМА У ФЕБРУАРУ СТИЖУ УВЕЋАНЕ ЗАРАДЕ: Плата истраживача од 90.000 до 150.000 динара

Foto: pixabay

Zarade su bile jedan od najvećih problema na koji su istraživači ukazivali, a sada kada je to rešeno, oni smatraju da je potrebno ići dalje i rešiti status istraživača na fakultetima, doneti katalog radnih mesta, povećati izdvajanja za nauku iz budžeta...

A kada je reč o novim zaradama, one će se kretati od 90.000 do 150.000 dinara.

- Plata naučnog savetnika ubuduće bi trebala da iznosi 151. 200 dinara, višeg naučnog saradnika 126.200, naučnog saradnika 107.000, dok bi plata istraživača saradnika trebala da bude 90. 400 dinara i sve povećane za 10 odsto, koliko je najavljeno povećanje plata za sve zaposlene u javnim službama - kaže za naš list dr Đurđica Jovović, predsednica Sindikata nauke. - Ono što sada sigurno znamo, jesu koeficijenti za obračun plata po zvanjima i garancije Ministarstva da plata po novom neće biti nikome smanjena.

Naša sagovornica, međutim upozorava da nije rešen problem ugovora o radu istraživača zaposlenih na fakultetima.

- Iako je Ministarstvo nauke 2022. godine donelo Program institucionalnog finansiranja, koji predviđa ugovore o radu u vremenu trajanja naučnog zvanja od pet godina, a za naučne savetnike na neodređeno, svega oko polovine fakulteta u Srbiji primenjuje ovaj Program, dok ostala polovina i dalje sa istraživačima potpisuje ugovore na godinu dana - kaže ova naučnica. - Osim toga nije rešen ni status istraživača na fakultetima i u tom smislu je Ministarstvo formiralo radne grupe koje su u prethodnoj godini vrlo intenzivno radile na rešavanju ovog problema, ali do konačnog rešenja se nije došlo, između ostalog i zbog zbora, jer vlada u tehničkom mandatu nije mogla da usvoji izmenu Zakona o nauci i istraživanjima, koji predviđa rešavanje ovog problema.

 

Bez evaluacije 13 godina

Problem sa kojim se naučna zajednica dugo sučavala bila je kategorizacija (evaluacija rada istraživača) koja je poselednji put urađena 2011. godine i to na osnovu rezultata rada iz perioda od 2006. do 2010. godine. Đurđica Jovović podseća da je oko 80 odsto istraživača ostalo oštećeno u niskim kategorijama, sa razlikom u platama između najviše i najniže kategorije, unutar istog zvanja od oko 70.000 dinara i tako 10 godina.

Pored ovoga, ostalo je i pitanje donošenja Kataloga radnih mesta zaposlenih u nauci (institutima), kao i rešavanje statusa neistraživačkog kadra u institutima, odnosno administrativno-tehničkog osoblja i pomoćnog osoblja.

- Ministarstvo je prošle godine formiralo radnu grupu koja je radila na izmenama postojećeg Zakona o nauci, kako bi institucionalno finansiranje moglo u potpunosti da počne sa primenom, ali ove izmene, kao i puna realizacija institucionalnog finansiranja će morati da sačena formiranje nove vlade - ističe Đurđica Jovović.

Kada govorimo o budžetu za nauku, on je povećan u odnosu na prošlogodišnji, ali to još uvek nije dostiglo nivo od jedan odsto. To, kaže Đurđica Jovivić, ne samo da nije dovoljno za brži i kvalitetniji razvoj nauke, već je daleko od evropskog standarda, jer se u pojedinim zemljama za nauku izdvaja četiri odsto i više.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)