ZAVRŠEN UVIĐAJ U MAGNI: I krivac i otrov "tajna"

J. Ć.

24. 01. 2024. u 12:17

ŠEST dana nakon druge prijave simptoma trovanja radnika fabrike "Magna" u Aleksincu, uviđaj je završen, a policija se povukla iz ovog objekta. Iz nadležnog tužilaštva, međutim, nije bilo informacija da li će fabrika početi sa radom i kada, niti šta su pokazali nalozi stručnjaka Instituta za zaštitu na radu iz Novog Sada.

ЗАВРШЕН УВИЂАЈ У МАГНИ: И кривац и отров тајна

Foto: J. Ćosin

Još nije utvrđeno ko je odgovoran za trovanje 162 radnika u dva navrata - 17. januara uveče kada se zdravstvenim ustanovama u Aleksincu i Nišu sa simptomima trovanja javilo 105 zaposlenih, i ponovo nakon nešto više od 24 časa, kada se otrovalo 57 radnika treće smene.

Kako je do toga došlo i šta je uzrok trovanja radnika utvrđuje Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu.

- Kriminalističko-tehnički je obrađeno lice mesta. Izuzeto je sve što treba zbog daljih eventualnih analiza. Uviđaj je obavljen u prisustvu inspekcijskih službi Inspekcije rada i Uprave za vanredne situacije. Nakon zavšetka uviđaja, s obzirom na to da mi ne zatvaramo fabrike, dat je nalog da se policija povuče sa lice mesta. Za dalje, da li će se obavljati proces proizvodnje, nadležna je Inspekcija rada - kažu u OJT.

Zahtevi

Savez komunističke omladine Jugoslavije od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zatražio je da pokrene inicijativu da se kanadska firma "Magna" nacionalizuje, poslodavac finansijski kazni i protera iz Srbije. Takođe, tražili su da se isplati naknada za radnike u visini tri mesečne plate, ali i da se pokrene inicijativa za donošenje novog Zakon o sindikalnom organizovanju.

Inspekciji rada, koja je u nadležnosti Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, poslata su pitanja i Zahtev za informacije od javnog značaja, ali odgovora još nema.

Nema odgovora ni iz fabrike "Magna", koja se jedino oglasila 18. januara u večernjim satima saopštenjem za javnost u kom su naveli da potvrđuju da je tokom rutinske operacije održavanja podne obloge došlo do toga da neki zaposleni iskuse štetan uticaj na zdravlje.

U ponedeljak su ispred Opštine Aleksinac bili narodni poslanici opozicije koji tvrde da imaju nezvanične informacije da se radnici nisu otrovali lepkom, već da su problem sirovine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)