„KRST STRATIMIROVIĆA“ VUKAŠINOVIĆU I JUKIĆU: Centar za razvoj Šajkaške dodelio odličja

J. S.

26. 12. 2023. u 18:32

CENTAR za razvoj Šajkaške, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa sremskog Vasilija, dodelio je Krst vožda Đorđa Stratimirovića novinaru i publicisti Miloradu Vukašinoviću i oficiru u penziji Danu Jukiću.Odlikovanje je uručio đakon Hadži Nenad M.Jovanović.

„КРСТ СТРАТИМИРОВИЋА“ ВУКАШИНОВИЋУ И ЈУКИЋУ:  Центар за развој Шајкашке доделио  одличја

Privatna arhiva

Priznanja su uručena u utorak,26.decembra. Vukašinović je ovo značajno crkveno - društveno priznanje dobio za svoj uspešan trodecenijski novinarski angažman, a Jukić za heroizam iskazan tokom rata 1999.godine.

- Počastvovani smo priznanjem koje nosi ime velikana srpske istorije - kazali su laureati Vukašinović i Jukić.

Vožd  Đorđe Stratimirović (Novi Sad,1822-Beč, 1908) kako ga je srpski narod severno od Save i Dunava oslovljavao zbog njegove hrabrosti , jedna je od najistaknutijih ličnosti u istoriji Srpske Vojvodine i sveukupne srpske istorije.

Sinovac čuvenog mitropolita karlovačkog Stefana Stratimirovića, Đorđe je bio  vojni vođa Srba tokom revolucije 1848/9. godine.U srpsko-mađarskim sukobima odneo je nekoliko velikih pobeda,uključujućui i onu za odbranu Sremskih Karlovaca 12.juna 1848. kada je svojom genijalnom strategijom i hrabrošću, zajedno sa sunarodnicima iz Šajkaša i dobrovoljcima iz Srbije, spasao Karlovce  od višestruko opremljenije i brojčano nadmoćnije mađarske vojske.

Njegova želja, izražena u memoarima „Uspomene“, da mu posmrtni ostaci iz Beča budu preneti u Sremske Karlovce ispunjena  je 2021.godine. Tim povodom ustanovljeno je i odlikovanje koje nosi njegovo ime.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona