DODELJENE NAGRADE ANI DOBROTI, ISIDORI KEŠELJ I MILICI RADAKOVIĆ: Tri naučnice krče put damama u nauci

Lj.B.

25. 12. 2023. u 15:44

Dobitnice Nacionalnih priznanja "Za žene u nauci" za 2023. godinu su Ana S. Dobrota, Isidora Kešelj i Milica Radaković, a nagrade im je dodelila ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, koja je istakla da je za 13 godina nagrađeno 38 žena u ukupnom iznosu od 20 miliona dinara, a kako je istakla, cilj tih novčanih nagrada je da nastave da se bave istraživačkim radom.

ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ АНИ ДОБРОТИ, ИСИДОРИ КЕШЕЉ И МИЛИЦИ РАДАКОВИЋ: Три научнице крче пут дамама у науци

vlada srbije

Dobitnice nagrada istakle su da im ova priznanja mnogo znače.

"Nagrada mi je jak vetar u leđa i ogromna motivacija. Drago mi je da postoje ove inicijative i da daju značaj važni stvarima. Ministarstvo nam pruža podršku. Usavršavala sam se na međunarodnim institutima, ali ovde radim", rekla je Ana Dobrota, doktor fizičkohemijskih nauka na Fakultetu za fizičku hemiju u Beogradu.

Isidora Kešelj je docent za užu naučnu oblast Fiziologija životinja na Departmanu za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta , a njen rad se bazira na pronalaženju rešenje za mušku neplodnost.

"Naš fokus su muškarci i bavimo se lečenjem muške neplodnosti. Želimo da vidimo kako to može da se reši i u ovome nam pomaže država. Projekte koje sprovodimo takođe pomaže država. U svetu nauke, žene imaju svoje mesto. U Srbiji nas ima dosta", dodala je ona.

Milica Radaković radi na Priorodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, a bavi se istraživanjem promene klime i životne sredine, a ova nagrada doprineće da usavrši svoj rad.

"Nagrada mi mnogo znači i doprinosi da još više širim svoje znanje o nauci i svojim rezultatima. Naučnice u svetu koje se bave sličnim istraživanjima žive u Srbiji odlično. Imamo uslove za istraživanje i projekte", rekla je ona.

Predsednik Komisije Republike Srbije za saradnju sa Uneskom Goran Milašinović rekao je da ovaj program postoji već 15 godina i dodao da će ove godine tri mlade naučnice dobiti priliku da iskoriste sredstva za usavršavanje na prestižnim institicijama.

Dodao je da nauka neće zaustaviti ratove i agresiju, ali da predstavlja alternativu i put gde će pobediti vrline i zbog toga je nephodan proaktivan pristup.

"Potrebno je da se žene osnaže, da se omogući vidljivost naučnicama, da se što više devojaka i devojčica bavi naukom", istakao je on.

Žene na čelu 11 instituta

Ministarka Jelena Begović je istakla da su 33,3 odsto naučnika žene, a samo četiri odsto su dobitnice Nobelovih nagrada.

"U Evropi je 18 odsto žena na visokim akademskim pozicijama, u Srbiji to nije slučaj. Treba da budemo ponosni jer 50 odsto studenata u Srbiji su žene, 50 odsto su doktori nauka, a od 11 instituta u okviru Beogradskog, devet vode žene", naglasila je Begovićeva.

Kroz ovaj program naučnice dobijaju sredstva za realizaciju svojih istraživačkih projekata - po 5.000 evra.

Ministarka Jelena Begović je istakla da su naučnice iz Srbije dobitnice prestižnih nagrada u svetu.

"Do sada je u okviru ovog program za 13 godina nagrađeno 38 žena. Ove godine tri mlade naučnice. Želim da im ovo bude sjajan početak karijere, da budu žene na koje ćemo se ugledati i koje ćemo promovisati, kao nešto u šta treba ulagati, što ima veliki doprinos za naše društvo i šta treba da negujemo. Sigurna sam da je ovo samo početak njihovih karijera i da ćemo još pričati i čuti o njima", istakla je ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)