"MOLIM VAS, IZLEČITE ME" Dragana Pavić (29) iz Gračanice o kojoj su pisale "Novosti" smeštena u KBC u Kosovsku Mitrovicu

D. Zečević

23. 12. 2023. u 07:45

IMAM samo jednu želju, da ponovo stanem na svoje noge. Molim vas izlečite me, rekla je juče Dragana Pavić (29) lekarima Kliničko-bolničkog centra u Mitrovici, kada je iz Gračanice vozilom Hitne pomoći tamošnjeg Doma zdravlja stigla u zdravstvenu ustanovu na severu KiM. Pogledom punim nade, devojka koja zbog bolesti nogu, nije ustala iz kreveta 10 godina, rekla je više nego svojom iskrenom molbom.

МОЛИМ ВАС, ИЗЛЕЧИТЕ МЕ Драгана Павић (29) из Грачанице о којој су писале Новости смештена у КБЦ у Косовску Митровицу

Foto d.z.

- Smeštena je zasada na endokrinološko odeljenje. Malo joj je bilo nelagodno u putu jer deceniju nije izašla iz kuće, ali smo se smestili u bolnicu i Dragana se malo smirila. Ovde su joj uzeli krv i mokraću za laboratorijske analize, dali su joj infuziju i neke lekove - rekla nam je Draganina majka Slavica Simić, koja je uz osoblje gračaničkog Doma zdravlja bila u ćerkinoj pratnji. - Jeste malo uplašena, ali mi je mnogo drago što je prebačena u bolnicu i što će lekari videti koliko mogu da joj pomognu.

O teškom stanju u kojem Dragana provodi poslednjih deset godina, javnost su tekstom objavljenom 21. novembra, upoznale "Večernje novosti". Draganina komšinica ispričala je tada za naš list:

- Završila je srednju medicinsku školu... U jednoj nesreći polomila je nogu i zbog neadekvatnog lečenja povrede na njoj, noge su počele da joj otiču i da se krive. Jednostavno, nije imala sreću da se pobrinu oko nje i dospela je u fazu da ne može da se pomeri niti pokrene noge koje su toliko natečene da je strašno i pogledati. Pokušavala sam da joj pomognem, ali bezuspešno. Najgore je što devojka iz raznih razloga dugo nije imala ni zdravstvenu knjižicu.

Mnogi su, kaže, obećavali, ali niko nije želeo da preuzme odgovornost za bolesnu devojku koja je godinama dobijala na težini zbog nekretanja. Došlo je dotle da je i majka sada bila gotovo nemoćna da je sama pomeri.

- Reč je o vrlo kompleksnom pacijentu koji zahteva lečenje lekara različitih specijalizacija. Kako mi je ispričala njena majka, Dragana je imala prelom potkolenice koji nije adekvatno saniran, medicinska dokumentacija je veoma oskudna i čitav problem kreće od toga. Sada ima previše otoka i tečnosti u telu i trebalo bi lečenje, da se malo rastereti organizam. Dakle, treba početi od lekara internista - kazala nam je tada dr Sonja Odalović, specijalista fizikalne medicine Doma zdravlja u Gračanici, koja je godinama posećivala Draganu i pomagala u domenu svoje specijalizacije.

Reakcija ministarstva zdravlja

NEOPHODNU pomoć u lečenju obećao je i dr Zlatan Elek, direktor KBC u Mitrovici. Ministarka zdravlja Danica Grujičić, takođe, posle teksta o ovoj devojci u "Novostima", istakla je da će pomoći koliko je u njenoj moći i ukoliko Dragani bude potrebno lečenje izvan mitrovačkog KBC.

Majka i kćerka su 1999. izbegle iz Slivova, sela nadomak Novog Brda, gde su Slavici Albanci zverski pobili deo porodice. Prethodno joj je suprug, Draganin otac, poginuo na ratištu u Hrvatskoj. Do 18. godine Dragana je bila vredna, zdrava, poletna, pametna dvojčica... Slavica je higijeničarka u školi u Gračanici, a dok je na poslu Draganu su obilazile komšinice. Jedna od njih nam je rekla:

- Ni Slavici nije lako... Osim Dragane ima još dve ćerke koje su lošeg materijalnog stanja i ne žive u Gračanici. Verovatno zato nisu u stanju da pomognu sestri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije