INTERVJU - I ZAJAM ZA KAMPANJU MORA DA SE PRIJAVI: Dejan Damnjanović, direktor Agencije za sprečavanje korupcije

D. Stevanović

17. 12. 2023. u 07:00

SVI politički su­bjekti, učesnici na izborima, imaju dve obaveze: da Agenciji podnesu preliminar­ni i konačni izveštaj o troškovima kampanje.

ИНТЕРВЈУ - И ЗАЈАМ ЗА КАМПАЊУ МОРА ДА СЕ ПРИЈАВИ: Дејан Дамњановић, директор Агенције за спречавање корупције

Foto ASK

Ovaj prvi već je treba­lo da nam dostave do 10. decembra, jer Zakon o finansiranju politič­kih aktivnosti propi­suje da je rok sedam dana pre glasanja, dok konačni šalju najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora.

Na ove zakonske oba­veze direktor Agencije za sprečavanje korupcije Dejan Damnjanović pod­seća stranke i koalici­je koje su učestvovale u predizbornoj utakmici. On ukazuje da bi izve­štaji trebalo da sadrže podatke o poreklu, vi­sini i strukturi pri­kupljenih i utrošenih sredstava iz javnih i privatnih izvora, ali i i iz kredita i zajmova.

Jesu li učesnici na izborima ispunili prvu obavezu i dostavili preliminarne izveštaje?

- Većina jeste. Oni su izveštaje, uglavnom, slali putem pošte, ta­ko da i dalje pristižu u Agenciju. Na našem sajtu je već objavljeno 310 pre­liminarnih izveštaja, podnetih u propisanoj formi. Napominjem da su politički subjekti dužni da podnesu izve­štaje u elektronskoj i pisanoj formi. Omogu­ćili smo da se svi iz­veštaji podnesu samo u elektronskoj formi u slučaju kada odgovorno lice političkog subjek­ta poseduje elektronski potpis (kvalifikacio­ni sertifikat).

Koje su kazne predviđene za one koji se ogluše o zakonsku obavezu?

- Za političke subjekte koji Agenciji ne podnesu preliminarni i konač­ni izveštaj o troškovi­ma kampanje propisana je prekršajna odgovor­nost, i to: za političku stranku novčana kazna od 200.000 do dva miliona dinara, dok je za odgovor­no lice u političkom su­bjektu kazna od 50.000 do 150.000 dinara.

Kada se može očekivati izveštaj Agencije o troškovima kampanje?

- Mi ćemo i pre isteka roka za podnošenje konač­nih izveštaja izaći sa analizom i statistikom na osnovu preliminar­nih izveštaja, a to može biti već početkom slede­će godine. Ali, suštin­sku analizu, odnosno kontrolu, možemo spro­vesti tek kada politički subjekti podnesu konačne izveštaje o troškovima kampanje. Agencija tada prikuplja i podatke od Ministarstva finan­sija, Uprave za trezor, svih poslovnih banaka, jedinica lokalnih samo­uprava, i drugih pravnih i fizičkih lica, a sve s ciljem dobijanja uporednih podataka za kontrolu. Rezultate kontrole ko­načnih i preliminarnih izveštaja Agencija će ob­javiti na svom sajtu naj­kasnije 120 dana od dana isteka roka za podnošenje konačnog izveštaja.

Koliko je bilo vaših posmatrača na terenu?

- Na teritoriji Srbi­je angažovali smo 144 terenska posmatrača, od kojih su 37 bili koordi­natora. Oni su bili anga­žovani do početka izbor­ne tišine.

Šta su obaveze novih funkcionera koji stižu posle izbora?

- Zakon o sprečavanju korupcije obavezuje sve koji posle izbora stu­paju na javnu funkciju, da u roku od 30 dana od dana izbora, postavljenja ili imenovanja, Agenciji podnesu izveštaj o svojoj imovini i prihodima supružnika ili van­bračnog partnera, kao i maloletne dece ako žive u istom porodičnom do­maćinstvu. To su podaci prema stanju na dan izbo­ra, postavljenja ili ime­novanja. Uz to, dužni su da o svakom primljenom poklonu pisano obaveste organ javne vlasti u kome su na javnoj funkciji. Ko­piju evidencije o poklo­nima organ javne vlasti treba da preda Agenciji do 1. marta tekuće godi­ne za prethodnu godinu. Funkcioneri su dužni i da nas pisano obaveste kad god posumnjaju da bi mogli da budu u sukobu interesa, a od nas traže i saglasnost za obavljanje druge javne funkcije ili drugog posla...

Obaveze imaju i oni koji nakon izbora napuštaju položaj...

- Oni u roku od 30 da­na od prestanka javne funkcije treba da pod­nesu izveštaje o imovi­ni, prema stanju na dan prestanka funkcije. Dve godine pošto ode, bivši funkcioner ne može bez saglasnosti Agencije da se zaposli, niti da sara­đuje sa pravnim licem, preduzetnikom ili me­đunarodnom organiza­cijom sa kojom poslovni odnos ima organ javne vlasti u kojem je obavljao funkciju.

Turnir "Šah-mat korupciji"

ZAVRŠAVA se vaša manifestacija "Nedelja borbe protiv korupcije"...

- Prošle nedelje, osim u Beogradu, sastali smo se i sa sa studentima univerziteta u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, gde smo imali priliku da čujemo glas mladih ljudi koji su pokazali izuzetno interesovanje za temu suzbijanja korupcije i nadeležnosti Agencije. A danas, u 16 časova, počinje šahovski turnir "Šah-mat korupciji", koji organizujemo sa Šahovskim savezom Beograda. Ovom manifestacijom, sudeći prema ocena­ma svih učesnika, postigli smo cilj - širu javnost smo zainteresovali za borbu protiv korupcije, pošasti koja se mora iskoreniti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ROLAN GAROS UVEO VELIKU PROMENU: Novak Đoković je oduševljen!