uživoSRBIJA POD SNEGOM: Pao prvi sneg u Beogradu; Evakuisani građani na putnom pravcu Vranje - Kriva Feja

Novosti onlajn

26. 11. 2023. u 08:45 >> 14:15

SRBIJA je jutros osvanula pod snegom. Visina snega u brsko-planinskim predelima u Srbiji je sve veća, a sneg u pojedinim delovima zemlje stvara probleme u saobraćaju.

СРБИЈА ПОД СНЕГОМ: Пао први снег у Београду; Евакуисани грађани на путном правцу Врање - Крива Феја

Foto: Tanjug/Branko Lukić

Pao prvi sneg u Beogradu

Prvi sneg ove zime u Beogradu pao je danas oko podneva.

Sneg intezivno pada u centru grada, a kako je metereolog Slobodan Sovilj naveo za Tanjug, do večernjih časova se očekuje razvedravanje.

- Kratkotrajni lokalni pljuskovi snega i na području Beograda i Vojvodine mogu da izazovu kratkotrajno zadržavanje, ali pre svega po travnatim površinama i po krovovima kuća, dok nekih problema u ovim krajevima zbog snega neće biti - rekao je Sovilj danas za Tanjug.

Velika količina snega pala je na jugu Srbije u prethodna dva dana i u pojedinim opštinama je stvorila probleme.

U Sjenici je sneg izazvao havariju na elektromreži i određene putne pravce učinio neprohodnim. Sneg je pokidao dalekovode u Svrljigu, pa je bez struje ostao Svrljig i svih 38 sela te opštine.

Evakuacija građana na putnom pravcu Vranje - Kriva Feja

Vatrogasci-spasioci noćas su iz zavejanog autobusa na putnom pravcu Vranje - Kriva Feja, kod mesta Sokolovac, evakuisali građane.

U akciji koja je trajala tokom čitave noći, spašeno je 24 osoba iz zaglavljenog autobusa.

RHMZ objavio najnovije upozorenje - ledena kiša stiže u Srbiju

Republički hidrometerološki zavod upozori je danas da je u noći ponedeljak na utorak i u utorak moguća ledena kiša u nekim delovima Srbije.

"U noći ponedeljak na utorak i u utorak oblačno i malo toplije, u nižim predelima mestimično sa kišom koja će se na zapadu i jugozapadu, kao i u centralnoj Srbiji i Timočkoj Krajini, ponegde lokalno i lediti pri tlu", saopštio je RHMZ.

Sela na području Poljanice kod Vranja odsečena od sveta

Put za Poljanicu od Vranja blokiran je sinoć od 21 čas zbog velikog snega. Zbog toga su 22 sela na području Poljanice odsečena od sveta.

Čistač koji je krenuo od Vranja ostao zarobljen u selu Mijovce zbog sletanja i prevrtanja u jarak.

Prema priči meštana, čeka se buldožer iz Vranja da probije put, jer kamion koji je jutros u 4 časa krenuo iz Vranja, stao je ispod do Pržara i vratio se, jer nije mogao dalje.

Sjenica: Ekipe EPS-a na terenu, pomoć iz Čačka

U Sjenici su zbog snega pojedina mesta bez struje, a ekipe EPS-a su na terenu. Predsednik opštine Sjenica Munib Mujagić izjavio je da je Elektrodistribucija Čačak promtno poslala interventne ekipe koje čine napore da otklone kvarove i istakao da je mnogo toga stavljeno u prvobitno stanje.

On je za Tanjug rekao da je preksinoć padao vlažan sneg koji je opteretio elektrovodove i da je bilo velikih kvarova, posebno u Baranskom kraju, jer je pregoreo glavni prekidač, kao i u Kladnici. Mujagić je istakao da ekipe čine napore da mesta koja su ostala bez struje dobiju električnu energiju.

Situacija na području Ivanjice posle snežne oluje je pod kontrolom

Predsednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović izjavio je jutros za medije da su na području Ivanjice pale veće količine snega i da je bila snežna oluja praćena vetrom, ali situacija je sada pod kontrolom.

Prema njegovim rečima, snežni pokrivač u samom gradu Ivanjici je između 10 do 15 centimetara, dok je na planini Goliji debljina snežnog pokrivača oko 60 centimetara.

- Najviše problema je bilo na putnoj inferastrukturi što se tiče svih putnih pravaca. Na putni pravac kojim je trebalo da se transportuje pacijent na dijalizu poslata je mehanizacija, a na ostalim putnijm pravcima smo sačekali da se vreme stabilizuje i da padavine prestanu - rekao je Mitrović.

Bez struje 300 korisnika u Brzeću, Batotu i delu Mitrovog Polja u Župi

Sneg koji na Kopaoniku pada duže od 30 sati, dostigao je visinu od 38 centimetara. Na nekoliko dalekovoda u bruskoj i aleksandrovačkoj opštini sneg je prouzrokovao probleme u napajanju električnom energijom, zbog čega je bez struje još 300 korisnika u Brzeći, Batotu i delu Mitrovog Polja u Župi, prenosi RTS.

Na terenu su tri ekipe Elektrodistribucije. Do vrha Kopaonika prohodno je i iz pravca Jošaničke Banje i iz pravca Brusa, uz obaveznu upotrebu zimske opreme.

Četiri osobe spasene noćas iz snega u Ivanjičkom kraju

U Ivanjičkom kraju noćas su četiri osobe spasene iz snega.

Vatrogasno-spasilačka ekipa je iz zavejanog automobila u mestu Dobri Do evakuisala dve osobe, a ivanjički putari su evakuisali jednog meštanina iz sela Jasenova koje se nalazi na putu između Ivanjice i Nove Varoši, kao i jednog stanovnika mesta Kovilje.

FOTO: TANJUG/ BRANKO LUKIĆ/ bg

Kako javljaju mediji, u ivanjičkom kraju juče je bilo problema sa električnom energijom u selima Močioci, Kušići i Bratnjevo, a u tim selima u jednom trenutku nije bilo ni telefonije.

FOTO: TANJUG/ BRANKO LUKIĆ/ bg

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)