NAJJEFTINIJI I NAJSKUPLJI EVROPSKI GRADOVI: Birajte odmor pametno

Novosti online

10. 11. 2023. u 11:26

ODAVNO niste bili na putovanju ili je vaš kofer uvek spakovan? Planirate da se upustite u samostalnu organizaciju putovanja ili za sada samo razgledate ponude turističkih agencija?

НАЈЈЕФТИНИЈИ И НАЈСКУПЉИ ЕВРОПСКИ ГРАДОВИ: Бирајте одмор паметно

Foto Pexel

Bez obzira na to da li će vaše sledeće putovanje biti do kraja ove ili u nekom momentu sledeće godine, dobra informisanost o cenovnim rangovima će vas inspirisati da štedite ili promenite svoje planove. U nastavku vam donosimo pregled cena kao i par saveta kako da uštedite.

ŠTA DESTINACIJU ČINI SKUPOM?

Najveći deo budžeta odlazi na troškove samog dolaska do destinacije. Ukoliko do neke destinacije planirate da putujete avionom, pored same karte plaćate i takse, a neretko i prevoz do aerodroma. U situacijama kada se desi da se preterano spakujete biće vam naplaćena i naknada za pretežak prtljag, koja u nekim slučajevima može biti i preko 100 evra. Low cost kompanije su odličan način za uštedu na letovima, ali budite spremni na ograničen prtljag i ponekad manje optimizovanu organizaciju zbog koje ćete kasniti.

Druga stavka jeste smeštaj. Na ovu cenu utiče sama lokacija smeštaja, da li je u pitanju privatni ili hotelski smeštaj, da li su uključeni obroci, dodatne usluge i boravišne takse. Cene privatnog i hotelskog smeštaja po noćenju se na nekim destinacijama skoro pa izjednače, a teško da ćete pronaći smeštaj ispod 30 evra po osobi za noć. U većim metropolama Evrope budite spremni da izdvajate između 60 i 100 evra po danu, a tu cifru duplirajte ako želite da budete smešteni u hotelu sa 5 zvezdica.

Ako na smeštaju želite da uštedite možete se odlučiti za boravak u hostelima, ali samo ako ste spremni da prostor u kome spavate ili spremate hranu delite nekada i sa više od 10 ljudi. U nekim gradovima krevet u hostel možete platiti i manje od 10 evra po danu ako vam se posreći. Još jedna opcija bi bila smeštaj nešto izvan destinacije koju posećujete, ali to ima smisla samo ako transport do centra grada ne troši značajne količine novca, bilo to za gorivo ili karte za prevoz.

Kada planirate svoj budžet morate imati u vidu i turističke sadržaje koji vas očekuju na destinaciji koju ćete posetiti. Osim ako ne pripadate povlašćenoj grupi ili ste EU državljani verovatno ćete morati da plaćate ulaz u većinu muzeja, galerija, UNESCO zaštićenih atrakcija i sličnih sadržaja. Atrakcije vas mogu koštati simboličnih par evra, pa sve do par desetina evra ako je reč o privatnim posedima.

LUKSUZNE EVROPSKE DESTINACIJE VREDNE VAŠIH PARA

Prestonica Francuske definitivno spada među one za koje je potrebno imati dublji novčanik, ali uz dobru organizaciju i po koje odricanje možete sebi organizovati makar kraće putničko uživanje. Putovanje Pariz i jeftino se ne mogu uvek naći u istoj rečenici, osim kada su u pitanju letovi koje van sezone možete plaćati i oko 40 evra po pravcu.

Jeftinija opcija za odlazak do Pariza su autobuske ture turističkih agencije, koje su uglavnom u trajanju od 6 dana i 3 noćenja i obuhvataju prevoz, smeštaj i usluge vodiča. Pored toga što ćete veliki broj sati provesti u transportu, a često i u fakultativnim izletima van Pariza, ni cene ovih aranžmana ne moraju uvek biti pristupačne. Reč je cenovnom rangu između 300 i 500 evra, a tu nismo uračinali nijedan fakultativni izlet.

Vaš džeparac u Parizu ako ne želite da se štedite na svakom koraku mora biti u istom ili većem iznosu, čak i ako ne planirate da posećujete sve muzeje i atrakcije. Obroci u Parizu vas mogu koštati i po 15 evra u prosečnom restoranu, a ako se usudite da sednete u restoran sa Mišelinovom zvezdom ili zavidnom lokacijom budite spremni da na ovaj broj dodate nulu. Ipak, Grad svetlosti je vredan svake muke, makar to značilo da morate nekoliko putovanja da propustite da biste za njega uštedeli.

Odlazak na Island je jedna od najskupljih turističkih investicija u koje možete uložiti svoj novac. Zemlja leda i vatre dom je spektakularnim prirodnim lepotama koje morate posetiti makar jendom u životu, ali možda ćete neko vreme morati da štedite za ovaj put. Agencijske ture do Islanda u trajanju do 7 dana koštaju između 1.000 i 1.400 evra, a najskuplje su u vreme kada tamo možete posmatrati polarnu svetlost. Na ovu cenu moramo dodati i fakultativne izlete bez kojih se odlazak do Islanda svodi samo na istraživanje atrakcija Rekjavika.

Poseta Plavoj laguni, Crnoj plaži, vodopadima na jugu Islanda ili Gerđurberg liticama u zbiru košta između 600 i 800 evra, pa se tako trošak za ovo putovanja približava cifri od 2.000 evra. Imajte u vidu da ovaj broj može biti i veći ako putujete u samostalnoj organizaciji, kao i to da ćete značajnu svotu novca trošiti i na suvenire i hranu.

U ovu grupu putovanja spadaju i gradovi za čiju posetu morate obezbediti i vizu. London i Edinburg posebno se ističu na ovoj listi, kako je cena turističke vize između 100 i 150 funti. Još jedna otežavajuća okolnost su i cene smeštaja na ovim destinacijama. Prosečan smeštaj u hotelu sa tri zvezdice retko je niži od 70 evra po osobi za noć, i to van sezone.

Foto Pexel

ATINA I ISTANBUL - LUKSUZ SA MANjE ZVEZDICA

Kada poželite da se častite putovanjem koje će vas koštati taman toliko da ne pređe granicu, krenite na sam jug Evrope. Prestonica Grčke često je nepravedno zapostavljena, iako je odličan izbor tokom cele godine. Atina putovanje vas može koštati i manje od 400 evra za nedelju dana boravka po osobi, a ako želite da se opustite i povećate taj budžet za do 200 evra uživaćete u pravom luksuzu. U tim granicama posebno će vas držati turističke agencije, koje nude ture sa 3 do 5 noćenja po cenama od oko 200 evra, ako ne računamo fakultativne izlete, koji su takođe pristupačni. Da istražite sve lepote Akropolja u pratnji vodiča trebaće vam oko 30 evra, za Posejdonov hram je potrebno izdvojiti isto toliko novca, dok će nešto skuplji biti izleti do Peloponeza.

Sve popularnija destinacija među domaćim turistima je Istanbul, i to sa vrlo dobrim razlogom. Iako je već godinama izuzetno posećen, Istanbul je uspeo da zadrži svoju pristupačnost. To znači da boravak u ovom gradu od 3-4 noćenja, i to u hotelu sa 4 zvezdice i dolazak avionom, možete platiti oko 450 evra. Ako ste spremni na duge vožnje autobusom ovu cenu možete smanjiti i za 300 evra u zimskim mesecima, dok prepoloviti u vrhuncu sezone.

Atrakcije u Istanbulu su takođe prilično pristupačne, a ulazak u većinu njih i ne morate platiti kako je reč o verskim objektima. Grad mačaka, čaja, baklava i fenomenalnog noćnog provoda prostire se na dva kontinenta, te vam daje i tu unikatnu priliku da iskusite deo Azije kada se u njega uputite.

GDE PUTOVATI SA OGRANIČENIM BUDžETOM?

Iako se za veliki broj destinacija može napraviti plan tako da makar dva noćenja provedete tamo sa minimalnim budžetom, postoji niz gradova u kojima možete i više nego uživati i za manje od 300 evra za 4-5 dana. Gradovi u komšiluku pravi su primer toga.

U Sarajevu možete provesti produženi vikend i po ceni ispod 100 evra, bilo da dolazite u sopstvenoj organizaciji ili je prepuštate agencijama. Smeštaj je u ovom gradu izuzetno povoljan, pa se tako i u samom centru možete udobno smestiti za 20 evra po osobi. Atrakcije su mahom besplatne za posetiti, ali ni one koje imaju ulaznicu vas neće koštati više od par evra. Na neodoljive gurmanluke ovih krajeva će vam verovatno otići najviše novca, ali ispijanje kafe uz ratluk u srcu Baščaršije i ćevapi u lepinji zapravo i nemaju cenu. BiH se takođe može pohvaliti i potencijalno najjeftinijim gradom za letovanje u ovom delu sveta.

U arhitekturu i mladalačku energiju Budimpešte ćete se zaljubiti čim u nju kročite, a kada vidite da u tom gradu ne morate trošiti mnogo više nego što to činite u Beogradu rado ćete joj se i vraćati. Ture do Budimpešte sa 3 noćenja, što je sasvim dovoljno da ovaj grad upoznate, koštaju svega 150 evra, a ta cena i pada u last minute ponudama. U sopstvenoj organizaciji ta cifra će biti veća ako se odlučite za hotelski smeštaj, ali opet ne toliko veća da vas odvrati od putovanja. Najpoznatije atrakcije ovog čarobnog grada su besplatne, dok sa izdvojenih svega 50 evra možete obići niz muzeja, galerija i tematski specifičnih lokacija.

Ne smemo zaboraviti da pomenemo i Krakov. Ture u ovom gradu u istom su cenovnom rangu kao Budimpešta, nekada čak i jeftinije, a sam grad je dosta pristupačniji. Posebno ćete ga voleti ako uživate u šarenoj arhitekturi po kojoj je Poljska poznata, kao i ako vam gužve nisu omiljena stvar na putovanjima. Atrakcije Krakova, poput Zamka Vavel i Bazilike Svete Device Marije su besplatne za turiste, dok su fakultativni izleti izuzetno povoljni. Tako za svega 40 evra možete krenuti na obilazak Aušvica i Rudnika soli Veljičke.

Evropa je prava riznica lepote za sve ljubitelje putovanja, bez obzira na to koliko novca su spremni za nju da izdvoje. Bilo da sebe ubrajate u onu grupu putnika koja je spremna da za putovanja diže kredit ili imate kasicu u kojoj se nalazi ceo vaš putnički fond, sigurni smo da je makar jednom godišnje moguće uputite se neku od prestonica starog kontinenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave