EKSKURZIJA ZA JEDNOG ĐAKA KAO KRAĆI ODMOR ZA PORODICU: U sezoni školskih putovanja roditelji se gvataju za glavu od cena

Lj. Begenišić

03. 11. 2023. u 10:00

DOK iz turističkih agencija pljušte ponude školama za putovanja osnovaca po zemlji i srednjoškolaca u inostranstvo, roditelji se, kao i svake godine, hvataju za glavu kako to da plate. Poslati čak i samo jedno dete na ekskurziju veliki je udarac za kućni budžet, jer za putovanje gimnazijalca treba izdvojiti između 70.000 i 80.000 dinara, što je skoro jedna prosečna plata koja u Srbiji iznosi 86.000.

ЕКСКУРЗИЈА ЗА ЈЕДНОГ ЂАКА КАО КРАЋИ ОДМОР ЗА ПОРОДИЦУ: У сезони школских путовања родитељи се гватају за главу од цена

Foto N. Živanović

Ove sezone izgleda da je najskuplji obilazak srednje Evrope, jer učenici četvrtog razreda jedne beogradske gimnazije treba da plate 79.000 dinara za posetu Beču, Budumpešti, Bratislavi i Pragu. Put traje šest dana, što je četirti noći u hotelu, a može da se plati na sedam rata.

Otac jedne maturantkinje iz ove škole kaže nam da ga od cene više brine to što se na put ide u maju, u vreme kada treba da se sprema prijemni ispit.

- Oni će "potrošiti" nedelju dana na putovanje i još toliko na pripreme, kada se vrate potreban im je odmor, i sve to mesec dana uoči prijemnog ispita na fakultetima - navodi ovaj otac koji smatra da je najbolje eksurzije organizovati tokom jeseni.

Upravo taj termin iskoristila je beogradska gimnazija čiji su đaci početkom oktobra obilazili južnu i zapadnu Evropu i to po ceni od 70.000 dinara. Tu je uračunato osam noćenja, obilazak Monaka, Kana i Nice u Francuskoj, Venecije i Verone u Italiji i Barselone u Španiji. Roditelji ovih đaka su zadovoljni, jer su, kako nam kažu, deca dosta toga videla, a u cenu u bile uključene i gotovo sve ulaznice za posete muzejima i znamenitostima.

- Nije malo 70.000 dinara, ali na putu su bili osam dana, videli su mnogo toga, tako da nemamo primedbi - kaže otac gimnazijalke.

Odlučuje savet roditelja

PREMA proceduri, odeljenska i stručna veća škole predlažu program ekskurzije, odnosno lokacije, koje dostavljaju nastavničkom veću. Savet roditelja te lokacije usvaja, a nakon toga raspisuje se javni konkurs. Kada se završi javna nabavka i otvore sve ponude, roditelji opet daju konačnu reč i glasaju za destinaciju.

Međutim, ako se za gimnazijske ekskurzije u inostranstvo i može reći da je viska cena donekle opravdana, to nikako nije slučaj sa izletima po Srbiji.

Roditelji su ovih dana "zatrpani" ponudama za jednodnevne izlete u blizini Beograda po ceni od 4.000 do 6.000 dinara.

Tako jedna osnovna škola organizuje jednodnevni izlet u Novi Sad za 4.000 dinara, đaci će videti Petrovaradinsku tvrđavu i Sremske Karlovce, ali neće organizovano ručati, nego o svom trošku.

Majka sedmaka osnovne škole na Zvezdari ispričala nam je da je dete ove nedelje išlo na izlet do Bojčinske šume kod Surčina i u obilazak Muzeja hleba u Pećincima, a cena školskog izleta je bila 6.000 dinara.

U jednoj školi u ponudi je dvodnevni izlet po istočnoj Srbiji: obilazak Viminacijuma, Đerdapa, Srebrnog jezera i Lepenskog vira - cena 13.650 dinara.

Majka jednog sedmaka nam kaže da je proletos, pred kraj prošle školske godine, stigla ponuda da se tokom dvodnevnog izleta posete manastiri u okolini Kruševca, po ceni od 12.000 dinara za jedno noćenje. Činjenica je da je kod nas smeštaj skup, pa u Kruševcu noćenje u dvokrevetnoj sobi hotela sa dve zvezdice (na bukingu) košta 54, a u hotelu sa tri zvezdice 67 evra.

- Izlet je propao, jer se nije prijavilo dovoljno đaka, verovatno i zbog toga što su se tek bili vratili sa ekskurzije na Tari koja je plaćena 32.000 dinara za pet dana, pa roditelji još nisu bili isplatili ni sve rate za taj put - kaže ova majka.

U ovoj sezoni, inače, za sedam dana na Tari treba "iskeširati" 43.000 dinara!

Na pitanje zašto su đačka putovanja preskupa, organizatori ispostave dugačku lista usluga koje ulaze u cenu.

- Rekreativne nastave su skupe, jer je skupo sve što ulazi u cenu - od goriva, hrane, smeštaja - kažu u udruženju turističkih agencija JUTA. - Deo koji mnogo opterećuje cenu rekreativne nastave su porezi i doprinosi koji se plaćaju na ugovor o delu za vaspitače, učitelje, rekreatore, animatore, lekare i pratioce - pojašljavaju u JUTA. - Ukoliko škola isplaćuje dnevnice svojim zaposlenima, onda se za njih ne plaća dodatno osiguranje, jer oni su već zaposleni i osigurani i otprilike oko 10 odsto na iznos neto dnevnice škola bi platila, a kada to isplaćuje agencija to je ugovor o delu i stavka je 58 odsto od neto iznosa. To je nešto što roditelj plaća.

Tako, školski izleti i ekskurzije postaju skuplji od turističkih aranžmana. Jer, recimo u severnu Italiju sada u petodnevni obilazak, autobusom, sa tri noćenja, trenutno može da se ode za 120 evra, dok ekskurzije na istoj destinaciji, takođe sa tri noćenja, koštaju minimum 450 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)