"I MRTAV JE U NAŠOJ ZEMLJI OSTAO": Komemoracija piscu Petru Sariću održana u Domu kulture "Sveti Sava" u Štrpcu (VIDEO)

Novosti online

11. 10. 2023. u 18:36

U DOMU kulture ”Sveti Sava” u Štrpcu je danas održana komemoracija nedavno preminulom piscu Petru Sariću na kojoj su prisustvovali brojni poštovaoci lika i dela Sarića, članovi porodice, sveštenstvo Sirinićke parohije, kao i predstavnici lokalne samouprave.

И МРТАВ ЈЕ У НАШОЈ ЗЕМЉИ ОСТАО: Комеморација писцу Петру Сарићу одржана у Дому културе Свети Сава у Штрпцу (ВИДЕО)

Foto: Jutjub printskrin/Kosovo Online

Prisutnima se obratio predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić koji je rekao da su ljudi ponosni što je Petar Sarić živeo u Sirinićkoj župi.

- Zahvalni smo na tome što je i kroz svoje radove i knjige, pripovetke, govorio, opisivao našu Sirinićku župu. Ponosni što je jedan od najvećih srpskih pisaca živeo u našoj opštini, i obećavamo da ga nećemo zaboraviti i da ćemo se i u budućnosti na različite načine sećati njegovog lika i dela - kazao je Jevtić.

Ispred "Jedinstva" obratio se Vukman Vidaković koji je rekao da je Sarić ceo svoj radni vek proveo u izdavačkoj delatnosti “Panorama” i “Jedinstvo”.

- Na uštrb porodice kao urednik i direktor izdavačke delatnosti provodio si u domu štampe više vremena nego u svom domu, ne štedeći se utkao si sebe snažnim nitima u inače bogatu tkanicu kulturnog života Kosova. Borio si se za svaku knjigu od preuzimanja rukopisa do izlaska iz štampe, često si bio viđen pored ofset mašine u rotaciji, u knjigoveznici, kako bi ispratio do kraja štampanje knjiga koje si uređivao i potpisivao - kazao je Vidaković.

U ime Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici obratila se profesorka Valentina Pitulić koja je zahvalila na tome što je Sarić, kako je kazala “i mrtav u našoj zemlji ostao”.

- Da je i smrt na neki način svečani čin pokazalo se onoga dana kada smo sahranjivali dragog Petra Sarića, i prvi utisak koji sam imala to je da mi je bilo drago što smo na saučešće otišli pravo u njegovu kuću. Nije bio u nekakvoj hladnoj kapeli, bio je u svom domu, tu gde je odlučio da ostane i nekako mi je na pamet padao onaj stih Desanke Maksimović koji je posvetila svom mužu Rusu u stihu “hvala ti i što si mrtav u našoj zemlji ostao”. Hvala mu što nije sahranjen negde u Beogradu, Kragujevcu, Crnoj Gori, nego najplodnije i najvažnije seme ostaje tu gde je u ovom trenutku najteže da da neki plod, rod i berićet - rekla je Pitulić.

U ime Društva književnika Kosova i Metohije od Petra Sarića se oprostio Novica Sovrlić.

- Pao je još jedan veliki, najviši hrast u najlepšem kosovsko-metohijskom zabranu srpske književnosti. Njegovo seme kao i svako seme iz otadžbine koja se zove srpski jezik vetar prosvetiteljski i svetosavski posejao je u zemlju iz koje je poteklo, rodilo se i izraslo do neslućenih visina sve što je srpsko pa i hrast na koga je Petar Sarić podsećao svojom veličinom i delom. Na oko golem, sav sačinjen od slova, reči i papira, beloglav zaranjao bi glavu u nebo i tamo sastavljao priče na beličastom papiru od oblačka i beline sunca - poručio je Sovrlić.

Na komemoraciji su govorili i profesor Dragomir Kostić i Aleksandar Dunđerin. 

Sarić je preminuo 3. oktobra, a sahranjen je 7. oktobra u Štrpcu.

(Kosovo online)

BONUS VIDEO: DR BOJIĆ ZA "NOVOSTI" - Postoji vizija, država mnogo uložila u zdravstvo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!