SNEG ZA VIKEND STIŽE U MOSKVU: Meteorolog objasnio šta to znači za Srbiju i kakvu promenu vremena nam donosi

Novosti online

04. 10. 2023. u 22:39

METEOROLOG Ivan Ristić objavio je novu prognozu vremena, i kako kaže u nedelju, 8. oktobra u Moskvi će pasti prvi sneg. Kako je naveo, posledice će se osetiti i u Srbiji.

СНЕГ ЗА ВИКЕНД СТИЖЕ У МОСКВУ: Метеоролог објаснио шта то значи за Србију и какву промену времена нам доноси

FOTO: AP/Tanjug

- U nedelju, 8. oktobra prvi sneg u Moskvi, hladan vazduh u nedelju uveče i ponedeljak ujutru sa pojačanim severnim vetrom stiže i do nas, maksimalne temperature u ponedeljak, 9. oktobra biće od 15°C do 19°C. Ne brinite, vrlo brzo stiže miholjsko leto i otopljenje.

Ristić je nedavno izneo i detaljniju prognozu za oktobar.

- Početak oktobra veći deo Evrope biće pod uticajem islandskog ciklona i afričkog anticiklona nazvanog APOLON koji donosi prave letnje temperature u zapadnu i jugozapadnu Evropu u Španiji maksimumi će se kretati oko 35°C.

U drugoj polovini prve nedelje oktobra, tačnije oko 5. oktobra u severnu Evropu dolazi POLARNI VORTEKS i donosi hladan artički vazduh ali i prve snežne pahulje. Hladan artički vaduh kretaće se na istok i jugoistok i do kraje prve dekade oktobra zahvatiće veći deo istočne Evrope.

Prvi sneg se očekuje u Skandinaviji, pribaltičkim zemljama i evropskom delu Rusije. Naš region a i samim tim naša zemlja biće na granici svih ovih sistema ali ne bi bilo iznenađenje da deo hladnog vazduha dođe i do nas i uslovi prvo jače jesenje zahlađenje.

U svakom slučaju nakon toga posle Miholjdana 12. oktobra hladan vazduh iz istočne Evrope polako će ustupati mesto toplijem sa zapada i doći če ponovo do porasta temperatura kod nas i na istoku Evrope - pojasnio je Ristić.

BONUS VIDEO: SITUACIJA JE NEPODNOŠLjIVA“: Meštani Grčke Tesalije u očaju nakon razorne oluje Danijel

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KO SE NA EVROVIZIJI DIŽE IZ PEPELA? Trocifrena kvota na Teja Doru!