SLEDE OKTOBARSKE VREMENSKE PROMENE: Meteorolog Čubrilo otkriva kada stiže prvo veće zahlađenje

Novosti online

27. 09. 2023. u 12:16

VREME do pred kraj nedelje pretežno sunčano i toplo, zatim sledi prolazno naoblačenje, ponegde kiša i manje osveženje. Početkom sledeće nedelje ponovo toplo, dok je oko 5. oktobra moguće prvo jače, jesenje zahlađenje.

СЛЕДЕ ОКТОБАРСКЕ ВРЕМЕНСКЕ ПРОМЕНЕ: Метеоролог Чубрило открива када стиже прво веће захлађење

Foto: D. Balšić

Do subote uveče pretežno sunčano i toplo. Noći sveže, ponegde i maglovite, uz minimume od +6 do +16 stepeni Celzijusa, tokom dana maksimumi od +23 do +27, lokalno i oko +29 stepeni Celzijusa, što je iznad prosečnih vrednosti, vetar slab do umeren, istočni, navodi meteorolog Marko Čubrilo, u najnovijoj vremenskoj prognozi.

U subotu naoblačenje

U subotu krajem dana na severu regiona naoblačenje ponegde uz pojavu kiše ili pljuska. Ovo naoblačenje će biti posledica premeštanja slabog, hladnog, fronta koji će se u toku noći ka nedelji i u nedelju pre podne premestiti preko središnjih i jugoistočnih delova regiona ponegde donoseći prolaznu kišu ili pljusak.

Ne očekuju se veće količine padavina, a nad velikim delom regiona će se zadržati suvo vreme. Vetar u subotu uveče na severu regiona u okretanju na pojačan, severozapadni smer.

U nedelju svežije uz maksimume od +17 do +24 stepena Celzijusa, što je u okviru proseka za kraj septembra.

Početkom sledeće nedelje ponovo relativno toplo i oko 3. 10. bi se maksimumi mogli kretati od +25 do +30 stepeni Celzijusa, što je znatno iznad proseka za prve dane oktobra.

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Prvo jače zahlađenje posle 5. oktobra

- Oko 4. oktobra operativni proračuni modela simuliraju podizanje Azorskog anticiklona na severozapad, što bi po njegovoj istočnoj periferiji pokrenulo spuštanje slabo vlažnog ali osetno hladnijeg vazduha iz oblasti Skandinavije - navodi Čubrilo.

- Ukoliko bi se takva sinoptika održala oko 4. 10. treba očekivati prolazno naoblačenje, kišu i moguće pljuskove, jak severni vetar i osetnije zahlađenje, te bi se oko 6. 10. maksimumi kretali u okviru pravih jesenjih vrednosti od +12 do +18 stepeni Celzijusa, dok bi minimumi mogli biti od +3 do +9 u nizijama, dok se preko 800 mnv može javiti mraz od -4 do -1 stepen Celzijusa. Ansamble niz ECMWF-a za sada podržava opciju tog prvog jačeg zahlađenja negde oko 5. oktobra - zaključuje meteorolog.

BONUS VIDEO: SITUACIJA JE NEPODNOŠLjIVA“: Meštani Grčke Tesalije u očaju nakon razorne oluje Danijel

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Sredozemno more u Egiptu na kakvo niste navikli! 8 dana već od 560€ All Inclusive