ZLOGLASNO MUČILIŠTE U SUBOTICI: Na glavu im stavljali džakove namazane lukom - Ispovest žene čija je tetka bila u "Žutoj kući"

J. L.

23. 09. 2023. u 17:21

PRE 82 godine, Žuta kuća, jedno od najlepših subotičkih zdanja, pretvorena je u mučilište, u kome je od fašističke ruke stradalo više stotina komunista i protivnika okupatora. Da se njihove žrtve ne zaborave, položeno je cveće na spomen ploču na Žutoj kući.

ЗЛОГЛАСНО МУЧИЛИШТЕ У СУБОТИЦИ: На главу им стављали џакове намазане луком - Исповест жене чија је тетка била у Жутој кући

foto:J.L.

-  Moja tetka Magda Rudić Seneš bila je zatvorena u Žutoj kući. Imala je ćerkicu koju je, dok je bila u zarobljeništvu, čuvala njena majka. Baka je uspela da potplati čuvara i onda ih je on puštao da uđu, pa je moja tetka, koja je inače posle odvedena u logor Dahau, viđala svoju mezimicu - priča Judit Seneš. - Mnogo mi je pričala o tome kako su ih mučili. Između ostalog, navlačili su im na glavu papirne džakove koji su bili namazani lukom. Jedva su izdržavali. Pamtim i kako je govorila da je među zarobljenicima vladalo veliko drugarstvo. Delili su međusobno sve pakete koje im je porodica slala.

Osim skretanja pažnje na patnje i stradanja koje su se događale u Žutoj kući i nevinih žrtava nacističko-fašističkog terora, Udruženjr Ženskih studija trudi se da da konkretne predloge kojima bismo uvažavali našu herojsku prošlost.

- To je postavljanje biste Lole Vohl ispred kuće u kojoj je nekad živela, kao i obeležavanje mesta stradanja koja su neobeležena: ulaza u Gradsku kuću gde su u prvim danima streljani protivnici okupatora, starog Mlina kod bolnice i jedne zgrade u Bačkoj Topoli koji su bili zatvori  pre aktiviranja Žute kuće. Moramo se setiti da su u tim i logorima i zatvorima zatvarani sugrađani i sugrađanke različitih veroispovesti, jezika kojima su govorili, nacionalnosti a svi su bili ujedinjeni u ideji da se odupru smrtnoj ideologiji koja je rezultirali mračnim vremenima kojih se nerado sećamo i sada - poručila je Margareta Bašaragin, poverenica Udruženja "Ženske studije".

Žuta kuća izgrađena je pre 150 godine i bila je sedište banke, međutim od 1941. godine tu se useljava Hortijeva kontraobaeštajna služba koja tu ostaje sve do 1944. godine, a kroz ovo zloglasno mučilište prošlo je više stotina Subotičana, među njima i 96 žena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!