GRAD I DO 30 LITARA KIŠE: Pljuskovi sa grmljavinom biće najjači u ovim delovima Srbije

Novosti online

24. 08. 2023. u 11:48

U SRBIJI trenutno traje četvrti toplotni talas ovog leta, a maksimalna temperatura dostigla je juče 37°C.

ГРАД И ДО 30 ЛИТАРА КИШЕ: Пљускови са грмљавином биће најјачи у овим деловима Србије

Foto: printskrin/Estofex

Današnji dan iako ugodniji za koji stepen, biće i dalje vruć, uz vrlo visoke temperature, a maksimalne vrednosti kretaće se od 30 do 35°C, u Beogradu do 33°C.

Današnje jutro i pre podne biće vedro. Od sredine dana atmosfera nad Srbijom postaće relativno nestabilna, navodi meteorolog Đorđe Đurić.

U većem delu zemlje očekuje se jači razvoj oblačnosti i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom, naročito južnije od Save i Dunava, pa bi tako u Vojvodini ostalo suvo i uglavnom pretežno sunčano.

Najintenzivniji pljuskovi sa grmljavinom očekuju se u južnim, centralnim i istočnim predelima Srbije i u brdsko-planinskim predelima. U ovim predelima biće uslova i za grmljavinske nepogode sa obilnim pljuskovima, olujnim vetrom i gradom, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intervalu palo i preko 30 litara kiše po kvadratnom metru.

U predelima sa najobilnijim padavinama očekuje se opasnost od poplava i bujica i to ne usled izlivanja reka, već zbog nemogućnosti da odvodni i kanalizacioni sistemi prihvate ogromnu količinu vode u veoma kratkom vremenskom intervalu.

Najjači grmljavinski procesi očekuju se na širem području Niša, Kruševca, Leskovca, Vranja, Negotina, Pirota, Zaječara, Bora, na Kosovu i Metohiji i na planinama.

Srećom, nema opasnosti od ekstremno jakih oluja i nepogoda.

Iako se po podne širom Srbije očekuju pljuskovi sa grmljavinom, uz tek kratkotrajno osveženje, toplotni talas nastaviće se i narednih dana, pa će tokom vikenda maksimalna temperatura biti i preko 35°C, lokalno i do 37-38°C.

Toplotni talas potrajaće do početka sledeće sedmice, pa će doći do zahlađenja sa padavinama.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: OLUJA RAZORILA KALIFORNIJU: Velike poplave i razaranja u Palm Springsu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)