KAKVO NAS VREME ČEKA U SEPTEMBRU: Početak i kraj potpuno drugačiji od sredine meseca

Novosti online

22. 08. 2023. u 14:56

SLOBODAN Sovilj, hidrometeorolog, dao je vremensku prognozu za predstojeću jesen.

КАКВО НАС ВРЕМЕ ЧЕКА У СЕПТЕМБРУ: Почетак и крај потпуно другачији од средине месеца

Foto: D. Balšić

Poznati meteorolog podelio je svoje uvide u vremenske uslove i promene klime koje su se desile tokom proteklih decenija.

Sovilj je govorio o ekstremnim temperaturama, olujama i promenama u vremenskim obrascima koje su zabeležene na teritoriji Srbije.

- Mi smo i 1928. primer, i 1946. godine širom Srbije imali temperature preko 40 stepeni. To nije tako, zapravo uopšte uobičajeno za naše područje za to doba godine. Međutim, dešavalo se u prošlosti, dakle, i kada nismo bili pod uticajem ovog globalnog zagrevanja i klimatskih promena da imamo tako visoke temperature u prvoj polovini septembra - istakao je Sovilj.

Sovilj se takođe dotakao teme ekstremnih vremenskih događaja, kao što su oluje.

- Dakle, ne u smislu onih veoma jakih nepogoda koje smo imali tokom jula i početkom avgusta meseca, ali sa ovom promenom vremena treba računati i na pljuskove i na grmljavine i na lokalnu pojavu grada, ali to je sve ono što je praktično uobičajeno - naglasio je on.

Analizirajući aktuelne meteorološke parametre po regionima, Sovilj je istakao planove za izdavanje adekvatnih upozorenja kako bi se građani bolje pripremili za moguće vremenske ekstreme.

- Mi ćemo analizirati atmosferske parametre po regionima. Opet, krajem sedmice izdaćemo adekvatna upozorenja za noć, nedelju na ponedeljak i za ponedeljak tokom dana, ukoliko bude bilo potrebe. Podizaćemo meteoalarm i za grmljavinske procese na narandžasti nivo - objasnio je Sovilj.

Dok je ukazivao na potrebu za pripremama, Sovilj je razjasnio da iako će biti visokih temperatura, ne treba očekivati jake sisteme koji su ranije donosili velike nepogode.

- Biće visokih temperatura, međutim, na širem području ne treba očekivati one jake sisteme koji su praktično zahvatili veći deo teritorije naše zemlje, uslovljavali i krupan grad, koji je načinio mnogo materijalne štete - istakao je Sovilj.

Osvrćući se na prošle slučajeve ekstremnih vremenskih pojava, Sovilj je podelio primer olujnog vetra koji je prouzrokovao značajnu materijalnu štetu.

- Pre ove 2023. godine, poslednja takva nepogoda koja je donela probleme u širem području Vojvodine, Zapadne Srbije, ali i delovima Beograda, zabeležena je u septembru 2017. Dakle, pre šest godina. I tada je zaista olujni vetar prouzrokovao značajnu materijalnu štetu - podsetio je Sovilj.

Sovilj je pružio uvid u očekivanja za naredne mesece.

- Ove mesečne prognoze ukazuju da će septembar biti topliji od proseka. Dakle, nakon nešto svežijeg početka meseca, tokom septembra treba računati da će ipak biti dosta letnjih dana sa temperaturama preko 25°C - izneo je on.

- Ipak, septembar neće biti u potpunosti stabilan mesec. Prognozirana je količina padavina od 45 do 70 mm, pri čemu više padavina će biti i na samom početku meseca, ali i u onoj poslednjoj dekadi, dakle krajem septembra, dok bi centralni ili središnji deo meseca bio suvlji i stabilniji - dodao je Sovilj.

(Kurir)

BONUS VIDEO: Zastrašujuće kretanje oblaka nad jugom Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)