MAJČINO MLEKO DAJU SVE MANJE I KRAĆE: Stručnjaci o uticaju dojenja na dete

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

10. 08. 2023. u 09:50

OBELEŽAVANjE svetske nedelje dojenja ovog avgusta Srbija je dočekala sa podacima da je više od 90 odsto beba po rođenju dojeno, što je za 10 odsto bolji rezultat u odnosu na onaj od pre dve godine.

МАЈЧИНО МЛЕКО ДАЈУ СВЕ МАЊЕ И КРАЋЕ: Стручњаци о утицају дојења на дете

Foto: Shutterstock

Međutim, u prvih 48 sati života isključivo je dojeno svako treće dete, dok su ostala bila na dohrani. Nacionalna baza podataka o dojenju pokazuje i da polovina majki kada dete napuni tri meseca, uz dojenje, bebi daje adaptirane mlečne formule, dok kada dete napuni pet meseci to čini čak 70 odsto mama.

- Situacija je bolja nego što je bila, ali daleko od idealne - kaže za "Novosti" dr Ljiljana Stanković, neonatolog GAK "Narodni front" i koordinator Nacionalnog programa za podršku dojenju.

Dr Stanković ističe da je dojenje najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom.

- Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života - priča naša sagovornica. - Sastav i količina majčinog mleka prilagođeni su uzrastu deteta i njegovim potrebama. U toku samog podoja početno mleko ima veći procenat vode da beba utoli žeć, a tokom daljeg sisanja raste sadržaj masti i energije. Interesantno je da u toku leta mleko ima više vode i da majka dečaka ima 25 odsto energetski jače mleko. Dakle, reč je o neprocenjivoj prirodnoj hrani koja obezbeđuje sve nutrijente za normalan rast i razvoj odojčeta do šest meseci, štiti od infekcija, jer sadrži imunoglobulin A, leukocite, matične ćelije, bifidobakterije, pomaže izgradnji zdrave crevne flore i daje dugoročnu zaštitu zdravlja majke i deteta.

Najčešća nedoumica

SERVIS "Halo beba" koji radi u okviru Zavoda za javno zdravlje Beograda, dostupan je majkama 24 sata. U servisu nam kažu da roditelji najčešće zovu ovo savetovalište zbog nedoumica u vezi dojenja.

Osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete sisanjem ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije.

Naša sagovornica ističe da Srbija mora više da uradi na edukaciji budućih mama jer je utvrđeno da je procenat trudnica koje su dobile savet o dojenju izuzetno nizak:

- Tokom 2022. godine psihofizičku pripremu za porođaj je pohađalo 13 odsto trudnica, a školu za trudnice samo šest odsto. Odluka o dojenju se formira mnogo pre porođaja i zato je neophodno raditi na promociji prirodne ishrane i dojenja od osnovne škole pa nadalje.

FOTO: Arhiva novosti

dr Ljiljana Stanković

Stručnjaci već duže vreme ističu da se mnoge majke odlučuju da daju dohranu bebi, jer im je neprijatno da dete doje na javnom mestu.

- Važno je usvojiti javnozdravstvene politike koje ohrabruju žene da doje na radnom mestu i u javnosti - kaže dr Stanković. - Jer, dojenje u javnosti je postalo potreba savremene žene koja ne želi da njen društveni ili profesionalni život stane u periodu dojenja. Potrebno je odrediti više mesta ili prostora za podoj. Činjenica je i da se majčino mleko lakše vari od adaptiranog, pa i zato žene ne bi trebalo da budu u dilemi da li da doje dete na javnom mestu.

Više empatije

DOKTORKA Stanković napominje - da bi svet beba bio bolji i humaniji, moramo da menjamo svoje stavove:

- Podrška zdravstvenih radnika porođenim ženama trebalo bi da bude uz veliku količinu empatije i na način koji poštuje njihovu majčinsku ulogu. 

Svetska nedelja dojenja se svake godine obeležava u više od 170 zemalja sveta kako bi se povećala svest o značaju i prednostima dojenja. Ciljevi ovogodišnje kampanje usmereni su na podršku zaposlenim roditeljima, jer je zahtev za brzi povratak na posao za mnoge majke ključna prepreka da doje dete. Prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima deteta, svaka država članica obavezuje se na pružanje obaveštenja, obrazovanja i podrške za korišćenje osnovnih znanja o dečjem zdravlju i ishrani, prednostima dojenja, pogotovo roditeljima i deci.

- Dakle, dojenje je osnovno pravo deteta i njegove majke, a zajednica je dužna da osigura najbolje moguće uslove za ostvarivanje tih prava - kaže dr Ljiljana Stanković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)