GDE JE U JUČERAŠNJEM POTOPU PALO NAJVIŠE KIŠE? Jedan grad u Srbiji prošao najgore, a u Beogradu različito

Novosti Onlajn

06. 08. 2023. u 15:02

ULICE u mnogim gradovima u Srbiji su u subotu bile potopljene i potpuno su se ostvarile prognoze meteorologa da će negde za jedan dan pasti kiše koliko obično padne za ceo avgust.

ГДЕ ЈЕ У ЈУЧЕРАШЊЕМ ПОТОПУ ПАЛО НАЈВИШЕ КИШЕ? Један град у Србији прошао најгоре, а у Београду различито

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda pokazuju, ipak, da je bilo velikih razlika između pojedinih delova naše zemlje, ali i pojedinih delova samih gradova. Naime, negde su građani doživeli pravi potop, a negde su se tek malo okvasili.

Gradovi gde je palo najviše kiše

Najviše kiše u subotu je za 24 sata palo kod Majdanpeka, na mernom mestu Miroč - 77,2 litre po metru kvadratnom. Slične količine registrovane su i u blizini Negotina (69,0), Čoke (68,0), ali i Zemuna (66,6). Nešto manje padavina bilo je u Velikom Gradištu (57,5), Jagodini (55,0), Kikindi (48,9)...

Na drugoj strani, tokom nevremena najmanje kiše bilo je u zapadnom delu Srbije, koji se prvi našao na udaru ovog talasa. Ipak, u Užicu ili Čajetini tek je malo ovlažilo...

Velike razlike u količini kiše koja je pala zabeležena je i na teritoriji našeg glavnog grada. Kao što smo rekli, u Zemunu je registrovano čak 66,6 litara kiše po kvadratnom metru, u centru grada, na Vračaru, znatno manje - 39,0 litara, a na mernom mestu u Košutnjaku “samo” 28,5 litara. Dakle, skoro dva i po puta manje nego u Zemunu.

Kako biste imali sliku o kojoj se količini kiše radi, da vas podsetimo da je tokom velikih poplava 2014. godine u Obrenovcu za 24 sata palo 107,9 litara. Međutim, velika razlika je što su tada padavine bile ujednačene skoro tokom celog dana, dok je u subotu glavni udar bio tokom dva-tri sata.

Razlika je i što su korita reka tada bila poprilično puna, pa je došlo do njihovog izlivanja, dok su sada preko leta ona u većoj meri ispražnjena i nisu predstavljala opasnost po građane.

Rekordan vodostaj Save i Dunava u Beogradu, međutim, nije registrovan te crne 2014. godine, već 16. aprila 2006. kada je Sava bila visoka 738, a Dunav 783 centimetra. Od tada su ostali i čuveni snimci momaka koji u čamcu prolaze Bulevarom vojvode Mišića kraj Beogradskog sajma...

Gde je palo najviše kiše

Majdanpek 77,2

Negotin 69,0

Čoka 68,0

Beograd (Zemun) 66,6

Veliko Gradište 57,5

Jagodina 55,0

Kikinda 48,9

Zrenjanin 47,9

Ćuprija 44,5

Smed. Palanka 41,9

Beograd (Vračar) 39,0

Beograd (Košutnjak) 28,5

Niš 21,6

Loznica 11,1

Požega 5,7

BONUS VIDEO: POPLAVLjENE ULICE NOVOG BEOGRADA - Ovako izgleda prestonica nakon kiše

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona