SVI IZ "RIBNIKARA" KREĆU NA RADIONICE: Ministarstvo prosvete privodi kraju plan za učenike koji ne žele da se vrate u staru zgradu

Lj. Begenišić

26. 05. 2023. u 12:11

MINISTARSTVO prosvete priprema detaljan plan po kome će deca koja ne žele da idu u OŠ "Vladilav Ribnikar" raditi u nekoj od 13 ustanova, koje je Vlada Srbije predložila kao mesta na koja oni mogu da se izmeste. Koja će to mesta biti odlučiće roditelji đaka škole u kojoj je Kosta K. počinio masovan zločin, a roditelji će, takođe, biti uključeni i u plan rekonstrukcije "Ribnikara", potvrdio je juče Marko Blagojević, ministar za javna ulaganja.

СВИ ИЗ РИБНИКАРА КРЕЋУ НА РАДИОНИЦЕ: Министарство просвете приводи крају план за ученике који не желе да се врате у стару зграду

Foto: N. Skenderija

- U toku je izrada detaljnog plana i programa gde će se, kada i kako odvijati aktivnosti, taj plan treba da bude završen do sutra, predstavljen razrednim starešinama, a oni će ga dalje predstaviti roditeljima. Cilj je da od ponedeljka sva deca budu uključena u neku vrstu aktivnosti, to neće biti klasična nastava, već radionice i neke slične aktivnosti - kažu sagovornici "Novosti".

Prema ranijim informacijama, na nastavu dolazi oko 800 dece, dok njih 300 ne ide na časove.

Kada je reč o 13 adresa koje je vlada ponudila kao rešenje za decu koja ne žele da idu u školu, roditelji treba da odluče koje si im institucije prihvatljive.

Igor Đorđević, predsednik Saveta roditelja u ovoj školi, ne isključuje mogućnost da svih 13 kulturnih centara bude u opticaju.

- U razmatranju je i mogućnost da se deca rotiraju, da menjaju prostore, kako bi im bilo zanimljivije - kaže naš sagovornik.

Gotovo je izvesno da će se na spisku naći Dečji kulturni centar Beogarad, a ova ustanova već radi sa decom iz "Ribnikara".

- Imajući u vidu tragediju koja se dogodila u ovoj školi, Dečji kulturni centar Beograd je uz saglasnost Sekretarijata za kulturu Gradske uprave Grada Beograda pružio podršku učenicima, nastavnicima i roditeljima, sa kojima sarađujemo decenijama kroz raznovrsne kulturno-obrazovne programe i kreativne radionice - kaže za "Novosti" urednica u Dečjem kulturnom centru Ivana Tabori Obradović. - Osetili smo moralnu odgovornost da reagujemo na potrebe roditelja koji su našu instituciju prepoznali kao kuću sa dugogodišnjom tradicijom i iskustvom u organizovanju kvalitetnih sadržaja za decu.

Ona ističe da je ova ustanova, s obzirom na izjave roditelja da je za decu u ovom trenutku važno da budu zajedno ali i da promene okruženje, ponudila prostor, tačnije četiri ateljea i studija, u kojima bi mogli da se okupljaju.

- U prethodna dva dana ugostili smo jedno odeljenje mlađeg školskog uzrasta, a prethodne nedelje dva odeljenja su prisustvovala pozorišnoj predstavi "Bakina škrinja" - kaže naša sagovornica. - Tim urednika i programskih saradnika naše institucije priprema i literarne, edukativne, likovne i ekološke programe, na kojima očekujemo decu i njihove nastavnike.

Roditelji odlučju o memorijalnoj sobi

KAKO nam je rekao Igor Đorđević, predlog da učionica u kojoj su ubijena deca iz odeljenja VII-2 bude pretvorena u memorijalnu sobu i dalje je u opticaju.

- Da li će tako biti odlučiće roditelji dece koja su tu ubijena, oni će doneti konačnu odluku - kaže Đorđević.

Da se ništa neće raditi bez dogovora sa roditeljima naglasio je i ministar za javna ulaganja Marko Blagojević.

- Radovi u školi "Vladislav Ribnikar" biće rezultat dogovora s roditeljima dece te škole - rekao je Blagojević. - Projekat i dinamika realizacije će biti predmet razgovora u danima koji slede i nijedan korak neće biti preduzet a da prethodno nije postignut dogovor o tome šta će da se radi i kako.

Prema rečima Igora Đorđevića, predsednika Saveta roditelja, roditelji očekuju da radovi počnu čim se završi školska godina, kako bi deca već 1. septembra novu školsku godinu počela u obnovljenom prostoru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)