STRADANJE ZA SRPSKE VREDNOSTI: Istoričar Milovan Balaban o našoj pobedi i položenim žrtvama u Velikom ratu

J. S.

13. 05. 2023. u 22:49

U OVOM predavanju istoričar Milovan Balaban govori o motivima i duhovnim pokretačima jednog naroda koji je učestvovao u ratu, u borbi za slobodu i podneo neviđene žrtve gotovo u čitavoj svetskoj istoriji.

СТРАДАЊЕ ЗА СРПСКЕ ВРЕДНОСТИ: Историчар Милован Балабан о нашој победи и положеним жртвама у Великом рату

KCNS

Ovo je stradanje sa svešću, sa jasnim ciljem borbe za slobodu srpske države ali i borbe za srpske vrednosti i sve ono što je krasilo srpski narod prethodnih vekova i čitavog toka postojanja od Svetog Save pa na dalje. Reč je,kako navodi autor,o  ratu koji u pojedinim momentima izlazi iz istorijske realnosti i nemoguće ga je racionalizovati kao i sve žrtve koje je podneo taj narod.

Autor govori o susretu Arčibalda Rajsa sa Srbima koji ga osvajaju svojom željom za slobodom i ignorisanjem svega onoga šta im se može dogoditi i šta im se događa. On u ovom malom balkanskom narodu vidi čovečnost koju odavno ne vidi u Zapadnoj Evropi, pogotovo kod Austrijanaca koji na Srbe gledaju kao na niži rod.  Rajs se pita otkuda ta zverstva u bečkoj gospodi koja predstavljaju oličenje kulture, gospodstva i emancipacije?

Naposletku, Balaban ističe da je Srbija u Prvom  svetskom ratu završila jedan proces svog herojskog stogodišnjeg postojanja borbe za opstanak koja je obeležena nadracionalnom žrtvom a koja je u duhu borbe za krst časni. Posle velikog stradanja, dolazi velika pobeda i to, ističe Balaban, treba da nam bude inspiracija ako hoćemo da se vratimo svom autentičnom duhu.

 Predavanje istoričara Milovana Balabana  „Srbija u Prvom svetskom ratu" može se  pogledati na  Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)