GOSTUJE NOBELOVAC ŠEHTMAN: U Organizaciji Univerziteta i Ogranka SANU u Novom Sadu predavanje o "Kvazi kristalima"

J. S.

11. 05. 2023. u 13:28

UNIVERZITET u Novom Sadu će u ponedeljak, 15. maja 2023. godine ugostiti prof. dr Danijela Šehtmana (Dan Shechtman), dobitnika Nobelove nagrade za hemiju 2011. godine. Profesor Šehtman će održati predavanje „Kvazi kristali“ u amfiteatru zgrade Rektorata, s početkom u 18 časova.

ГОСТУЈЕ  НОБЕЛОВАЦ ШЕХТМАН: У Организацији Универзитета и Огранка САНУ у Новом Саду предавање о Квази кристалима

Vikipedia

Posetu profesora Šehtmana zajednički organizuju Univerzitet i Ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.Ugledni gost će tokom predavanja govoriti o kvazi kristalima, za čije otkriće ranih 1980-tih godina je nekoliko decenija kasnije dobio Nobelovu nagradu.

Prof. dr Danijel Šehtman rođen je u Tel Avivu,. Titulu doktora nauka u oblasti inženjerstva materijala stekao je na Tehnion izraelskom tehnološkom institutu u Haifi 1972. godine, na kojem je prethodno završio osnovne studije u oblasti mašinstva (1966) i magistarske studije u oblasti inženjerstva materijala (1968). Od 1972. do 1975. godine bio je postdoktorski saradnik u Laboratoriji za istraživanje svemira u Vazduhoplovnoj bazi Rajt-Paterson u Dejtonu, Ohajo, SAD. Od 1977. bio je zaposlen na različitim pozicijama u Tehnion institutu, gde je zvanje profesora stekao 1984. godine. Bio je gostujući profesor na Džons Hopkins univerzitetu (1981–1997), gde je u prvoj polovini 1980-tih godina došao do otkrića kvazi kristala, kao i na Univerzitetu u Merilendu (1997–2004), SAD. Od 2004. godine bio je i profesor na Državnom univerzitetu u Ajovi, SAD.

U zvaničnom saopštenju Kraljevske švedske akademije nauka o dodeli Nobelove nagrade za hemiju 2011. godine, navedeno je da „u kvazi kristalima pronalazimo fascinantni mozaik arapskog sveta reprodukovan na nivou atoma: regularne obrasce koji se nikad ne ponavljaju“.

Posebnu zanimljivost predstavlja to što je profesor Šehtman prošao kroz veoma žestoku borbu sa tada uvreženim naučnim stavovima, koji su negirali njegovo otkriće. „Nobelova nagrada za otkriće kvazi kristala iz osnova je, promenila pogled današnjih hemičara na čvrstu materiju“, navedeno je 2011. godine u zvaničnom saopštenju Akademije.

Kada je reč o primeni ovog značajnog otkrića, zbog njihovih dobrih termoizolacionih karakteristika, kvazi kristali danas nalaze upotrebu u izradi hirurških instrumenata, LED osvetljenja, tiganja i drugih proizvoda.

- Predavanje profesora Šehtmana predstavlja jedinstvenu priliku za članove akademske zajednice Univerziteta, a naročito za nastavnike, istraživače, studente doktorskih studija i studente nižih godina, koji su u svom radu i istraživanjima zainteresovani ili upućeni na oblast prirodnih i inženjerskih nauka, posebno hemije, nauke o materijalima, inženjerstva materijala i druge bliske oblasti.-naglašavaju organizatori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)