SNIMAK KOJI ĆE VAM ULEPŠATI DAN: Najveći orao Evrope snimljen kako lovi na Savi kod Sremske Mitrovice (VIDEO)

Novosti online

12. 04. 2023. u 18:04

DRUŠTVO za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavilo je danas na svom Tviter profilu jedan redak i predivan snimak - orla belorepana dok lovi ribu.

СНИМАК КОЈИ ЋЕ ВАМ УЛЕПШАТИ ДАН: Највећи орао Европе снимљен како лови на Сави код Сремске Митровице (ВИДЕО)

Foto: Shutterstock

Snimak je nastao na Savi kod Sremske Mitrovice i na njemu se vidi kako belorepan prvo kruži nad rekom, dok se Savom u čamcu kreću članovi Društva. U jednom trenutku bacili su u vodu ribu, a ovoj čudesnoj ptici nije trebalo mnogo da odreaguje.

Nakon što je napravio nekoliko krugova i procenio situaciju, orao se prelepim, elegantnim manevrom sjurio ka vodi i - ščepao ribu.

-Belorepan, najkrupnija grabljivica Srbije raspona krila i do 245 centimetara, strogo je zaštićena vrsta čija populacija raste od 1970-ih u gotovo svim zemljama Evrope! Prema procenama iz 2015. u Srbiji ima 112-139 gnezdećih parova ove impozantne ptice!- navedeno je uz ovaj prelep snimak.

Orao belorepan ili štekavac najveći je orao Evrope, proporcionalno najkrupnijeg kljuna, impresivno širokih krila i smatra se najvećom grabljivicom među orlovima. Satima može jedriti na uzgonu toplijeg vazduha.

(Telegraf)

BONUS VIDEO:

DUGO SAM SANjALA OVAJ KONCERT: Jelena Rozga podelila prve utiske sa spektakla

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)