SRPSKA KUĆA NA MENHETNU: Stalna misija Srbije pri UN dobila novo sedište u NJujorku (FOTO)

B.N.Đ. - B. S.

09. 04. 2023. u 10:40

SRBIJA je u petak i zvanično postala vlasnik kuće u jednom od najlepših kvartova Menhetna, gde će se nalaziti stalna misija naše države pri Ujedinjenim nacijama!

СРПСКА КУЋА НА МЕНХЕТНУ: Стална мисија Србије при УН добила ново седиште у Њујорку (ФОТО)

Foto: "Daglas Eliman"

Kako saznaju "Novosti", kupovina je obavljena preko ugledne američke agencije za nekretnine "Daglas Eliman" (Douglas Elliman Real Estate) za 15 miliona dolara, što je za 1,5 miliona dolara niže od početne cene.

Budući izgled jedne od konferencijskih sala/Foto: "Daglas Eliman"

Neorenesansna vila, površine 1.860 kvadratnih metara, sa suterenom i dva sprata, sa četiri ulaza i dva stepeništa, nalazi se u istorijskom distriktu Njujorka Marej Hil (Murrey Hill), a kupljena je za potrebe stalne Misije Srbije pri UN.

Kupoprodajnu transakciju izveo je Tristan Harper, jedan od vodećih agenata "Daglas Elimana", inače rodom iz - Beograda.

Velelepna vila na Menhetnu/Foto: "Daglas Eliman"

- Kupovinom ove nekretnine, druge po redu u Njujorku za manje od godinu dana, Republika Srbija je potvrdila pridavanje velikog značaja svom prisustvu u Njujorku. Shvatamo da su namere novog vlasnika da sačuva arhitektonske osobine ovog zdanja čiji su izgled i bogata istorija deo dragocenog kulturnog nasleđa Menhetna - kaže Harper.

Vilu na Marej hilu koju je sada kupila Srbija izgradili su 1859. godine u neorenesansnom stilu potomci čuvenog švedskog teologa, astronoma i pisca Emanuela Svedenborga. Ovo je prva prodaja kuće za 160 godina njenog postojanja. Kuća je renovirana 2007. godine, kada su u nju ugrađeni lift i moderna klimatizacija.

Vila je renovirana 2007. godine/Foto: "Daglas Eliman"

Kuću u aveniji osenčenoj drvoredom, okružuje plac površine 707 kvadratnih metara opasan je elegantnom, visokom ogradom od kovanog gvožđa, što je retkost na Menhetnu. U centru prostranog vrta sa mnogo starog drveća nalazi se lepa fontana.,

Ista kompanija - "Daglas Eliman" i agent Harper prodali su u septembru prošle godine kupcu iz Londona za 50 miliona dolara u gotovini jednu od najstarijih njujorških vila na Petoj aveniji, koju je od 1946. koristila kao rezidenciju Misija nekedašnje SFRJ pri Ujedinjenim nacijama. Po ugovoru između naslednika, bivših jugoslovenskih republika, nešto manje od 40 odsto te sume pripalo je državi Srbiji.

PETA AVENIJA

PROŠLOGODIŠNjA transakcija i prodaja vile nekadašnje jugoslovenske misije pri uN na Petoj aveniji privukla je veliku pažnju američkih medija, ne samo zbog lepote arhitekture šestospratnice, već još više zbog priča o njenim prozorima otpornim na metke, ali i navodnoj špijunskoj opremi iz doba Hladnog rata. Naširoko su se u tamošnjim medijima raspredala priča i o tome "kako se u ovoj vili Tito skrivao 1963. posle pokušaja atentata".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

POJAVIO SE NOVI SNIMAK! Evo kako je Novak Đoković pogođen flašom u glavu (VIDEO)