OLUJNI UDARI VETRA I SNEG: Vremenska prognoza kakvu je malo ko mogao da očekuje

Novosti online

24. 03. 2023. u 13:00

PRED nama je pravi prolećni dan, ali već nam prvi dan vikenda donosi prolaznu promena vremena, dok se znatno jače pogoršanje očekuje početkom sledeće sedmice, uz drastičan pad temperature vazduha.

ОЛУЈНИ УДАРИ ВЕТРА И СНЕГ: Временска прогноза какву је мало ко могао да очекује

Foto: A. Stevanović

U Srbiji će danas biti sunčano i veoma toplo. Usled priliva vazdušne mase sa severa Afrike, danas će temperature biti za 10 stepeni više od proseka i kretaće se od 22 do 26 stepeni, u Beogradu do 25. Duvaće slab do umeren jugozapadni vetar, navodi Đorđe Đurić.

Tokom subote preko severa Evrope premeštaće se ciklon i on će svojim rubnim delom doneti prolazno pogoršanje vremena.

Prvog dana vikenda, pre podne na severu i na zapadu Srbije, a posle podne i u ostalim predelima naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz severozapadni vetar.

Očekuje se priliv malo svežije vazdušne mase sa severa, pa će temperatura biti u padu i kretaće se od 14 stepeni u Vojvodini do 22 na istoku Srbije, u Beogradu do 17.

Drugog dana vikenda stabilno, uz toplo i sunčano vreme, a maksimalna temperatura biće od 17 do 21°C, u Beogradu do 19.

Znatno jača promena vremena očekuje se u ponedeljak. Očekuje se jače naoblačenje i zahlađenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz veoma jak severozapadni vetar. Po prodoru hladnog fronta temperatura će biti u osetnijem padu, a vetar će imati i olujne udare.

Tokom večeri i noći kiša će na planinama preći u sneg, a uz dalji pad temperature vazduha, u nastavku noći i u utorak ujutro susnežica i sneg očekuju se ponegde i u nižim predelima južnije od Save i Dunava, pre svega u južnim i zapadnim, ali i u jugoistočnim predelima Srbije.

Biće vrlo hladno, usled prodora drastično hladne vazdušne mase sa severa Evrope. Maksimalna temperatura biće od 3 na jugu do 9 stepeni na istoku Srbije, u Beogradu do sedam. Osećaj hladnoće biće dodatno veći zbog vrlo jakog severozapadnog vetra.

U sredu ujutro hladno, u većini predela i uz pojavu mraza, a tokom dana očekuje se suvo i uglavnom pretežno sunčano. Iako će biti malo toplije, očekuje se prohladno za kraj marta. Maksimalna temperatura u većini predela biće oko 10 stepeni.

Od četvrtka sledi toplije, ali promenljivo vreme. Prema trenutnim prognozama novo jače zahlađenje očekuje se početkom aprila.

Kraj marta i početak aprila obeležiće i veoma velike temperaturne oscilacije.

Prosek maksimalne temperature za kraj marta u Srbiji je od 12 do 16 stepeni, tako će ona do kraja sedmice biti iznad, danas i za 10 stepeni iznad proseka, a početkom sledeće sedmice biće ponegde i za 10 stepeni ispod prosečnih vrednosti.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)