RANKE ANGLOSAKSONCIMA PREDSTAVIO SRBE: Muharem Bazdulj o nemačkom istoričaru koji je istraživao našu istoriju

J. S.

07. 03. 2023. u 21:44

TREĆE po redu predavanje iz ciklusa „Svedoci Atlantide" Muharem Bazdulj posvećuje životu i veoma plodnom radu čuvenog nemačkog istoričara Leopolda Rankea.Predavač ističe da je važno uputiti na jedan metadetalj,a to je da u Evropi ne postoji narod koji je opsednutiji istorijom od Srba.

РАНКЕ АНГЛОСАКСОНЦИМА ПРЕДСТАВИО СРБЕ: Мухарем Баздуљ о немачком историчару који је истраживао нашу историју

KCNS

Bazdulj ovu tvrdnju ilustruje pričom o tome kako je doživljaj istorije u srpskom narodu veoma zanimljiv i kako su istoričari iz drugih zemalja popularniji u Srbiji nego u domovini. Ranke se smatra osnivačem moderne istoriografije, one koja je bazirana na izvorima naspram one koja se temelji na selektivnosti.

Njegov ideal postao je temelj nemačke istoriografske škole, s centralnom idejom da istorija može biti koliko-toliko objektivna. Ukazivanjem na pojedinosti iz Rankeove biografije, Bazdulj gradi sliku o intelektualcu, retkom primerku istoričara kog su odlikovale vrline i lepog pisanja i svestranosti u proučavanju arhivske građe.

Zanimajući se za venecijanske diplomatske arhive,Ranke u Beču upoznaje Vuka Karadžića i kroz razgovor s njim počinje da se interesuje za priču o Srbiji i srpskom narodu. On piše knjigu „Srpska revolucija",koja postaje embrion kasnije studije „Srbija i Turska u 19. veku", što je rezultat njegovog dugotrajnog interesovanja za srpsku istoriju.

Bazdulj ističe da ono što se na nemačkom govornom području u tom trenutku o Srbiji zna – zna se iz Rankeovih dela. Kuriozitet vezan za ovu knjigu ogleda se u tome što je brzo prevedena i na engleski i postala štivo koje je bilo „prvi prozor u srpsku istoriju i kulturu za anglosaksonski svet".

Poslednjih 15 godina svog života Ranke je proveo kao udovac, poluslep, ali uporan u nameri da posredstvom saradnika kojima je diktirao rečenice, dovrši svoj magnum opus o istoriji sveta.

Predavanje Muharema Bazdulja „Fragmenti čudesne panorame"  može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja