PETAR VELIKI UTEMELJIO MODERNU RUSIJU: Istoričar Srđan Graovac o najvećem ruskom monarhu i reformatoru (VIDEO)

J. S.

02. 03. 2023. u 22:13

PETAR I Romanov nije slučajno dobio nadimak Veliki ili „otac nacije". Itoričar Srđan Graovac navodi su da reforme koje je krajem 17. i početkom 18. veka sproveo u Rusiji bile toliko dalekosežne i značajne da su je zauvek promenile.

ПЕТАР ВЕЛИКИ УТЕМЕЉИО МОДЕРНУ  РУСИЈУ: Историчар Срђан Граовац о највећем  руском монарху и реформатору (ВИДЕО)

M.Stojković

Rusija u vreme Petra Velikog pravi ogroman i dramatičan zaokret u sveukupnom razvoju. Vladar započinje talas reformi s ciljem da državu što više približi Zapadu i da ona počne da funkcioniše po ugledu na razvijene zapadne zemlje.

Graovac napominje da to Petar Veliki nije radio zato što je bio slepo opčinjen Zapadom ili zato što je potcenjivao sopstveni narod i zemlju, već zbog toga što je video da je centar globalnog razvoja upravo na zapadu Evrope, da se tamo dešavaju važni tehničko-tehnološki, politički i ekonomski procesi koji su taj deo sveta učinili razvijenim i najmoćnijim u odnosu na ostatak sveta. Nije želeo da njegova zemlja ostane van tih važnih procesa, već da bude njihov deo.

Graovac ističe da je Petar Veliki u tome i uspeo – Rusija je tokom njegove vladavine postala neodvojivi deo evropskog političkog kruga. Uveo ju je u red velikih sila i Rusija je svoj dalji razvoj vezala upravo za razvoj Evrope, što se pokazalo kao veoma važno i sudbonosno za budućnost zemlje.

Na temelju reformi koje je Petar Veliki  sproveo, Rusija je suštinski funkcionisala kao velika sila više od tri stotine godina. Petar Veliki je važan i danas, kako Graovac navodi, zato što se pred Rusiju zahvaljujući ratu u Ukrajini i sankcijama koje je Zapad nametnuo ponovo postavlja ta dilema – Istok ili Zapad.

Samim tim, rusko rukovodstvo i političke elite u Petru Velikom imaju dobar oslonac i istorijski  primer kako se u tim i takvim okolnostima donosi odluka. On je ne bi doneo zavisno od svojih emocija, želja ili vezanosti naroda za jedan ili drugi deo sveta, već isključivo u skladu sa interesima Rusije, sagledavajući gde će biti centar budućeg razvoja.

Zato je ličnost kao što je Petar Veliki danas, u ovom dramatičnom trenutku, za Rusiju veoma važna – kao neko ko može biti pokazatelj na koji način se politika može voditi i u teškim okolnostima.

Predavanje istoričara msr Srđana Graovca „Petar Veliki" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO JE ISTINA O TEŠKO BOLESNOM SINU: Ne, nije tačno da je Novak Đoković odbio da slavi poene