POTRAGA ZA DOKUMENTIMA NDH PO PRIVATNIM ARHIVAMA: Istoričari potvrđuju da proustaške organizacije otkupljuju ratne spise na crnom tržištu

Novosti online

02. 03. 2023. u 15:38

DA proustaške organizacije sve više kupuju i uništavaju istorijske spise iz Drugog svetskog rata, koji svedoče o monstruoznim zločinama u NDH, a o čemu su pisale "Večernje novosti", potvrdio je i istoričar Boris Radaković.

ПОТРАГА ЗА ДОКУМЕНТИМА НДХ ПО ПРИВАТНИМ АРХИВАМА: Историчари потврђују да проусташке организације откупљују ратне списе на црном тржишту

FOTO: Arhiva novosti

Ovu temu je za "Novosti" prvi otvorio direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić, koji je kazao da postoji ozbiljno crno tržište ratnih dokumenata i da se Muzej bukvalno "trka" sa proustaškim organizacijama, finansiranim iz Kanade, Australije i nekih evropskih zemalja, koje uništavanjem spisa žele da revidiraju istoriju i sakriju tragove zločina.

Radaković je za "Glas Srpske" kazao da ove oragnizacije žele da preostala dokumenta koja još postoje u privatnim arhivama sakriju od očiju stručne javnosti.

FOTO: Arhiva novosti

Donja Gradina, pomen žrtvama


- Ne treba zaboraviti da taj proces revitalizacije ustaških zločina već decenijama traje u Hrvatskoj. Koncentracioni logor Jasenovac pokušava se prikazati kao radni, a dečji u Sisku kao nekakvo prihvatilište. Pišu se i razne knjige. To je državni projekat koji se godinama unazad sprovodi u Hrvatskoj, a koji sigurno pomaže i proustaška emigracija - istakao je Radaković.
Direktorka Javne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina" Tanja Tuleković za isti medij poručuje da "ništa od očiju javnosti ne može sakriti postojanje Donje Gradine i mnogobrojnih humki, koji kriju kosti na desetine hiljade ubijenih Srba":
- To niko ne može izbrisati. I nisu samo humke i grobnice dokaz, već i mnogobrojna dokumenta koja se nalaze u našem posedu, a koja svedoče o stravičnim zločinima koji su počinjeni nad nedužnim srpskim stanovništvom tokom Drugog svetskog rata od NDH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna