NAD SRBIJOM "OMEGA BLOKING SISTEM": Meteorolog otkriva kako utiče na vreme u našoj zemlji

Novosti online

16. 02. 2023. u 08:28

NAD evropskim kopnom i Srbijom ovih dana dominatan je omega bloking sistem, zbog kog je vazdušni pritisak veoma visok, pa preovladava suvo, stabilno i vedro vreme, navodi meteorolog Đorđe Đurić.

НАД СРБИЈОМ ОМЕГА БЛОКИНГ СИСТЕМ: Метеоролог открива како утиче на време у нашој земљи

Foto: Tanjug/D.K.

Poznato je, naime, da vremensku prognozu diktira i sinoptička situacija, odnosno i raspodela vazdušnog pritiska nad nekim područjem.

Grubo gledajući, nizak vazdušni pritisak vezuje se za ciklone i loše vremenske uslove, a visok vazdušni pritisak za anticiklone i stabilno vreme. Srbija se nalazi na području veoma čestih prodora kako ciklona i oblačnih i padavinskih sistema, a isto tako neretko dominariju antickloni, uz vedro i stabilno vreme, bez padavina.

Kada je Srbija u pitanju, nekoliko vrlo bitnih sistema utiču na vremenske uslove.

U letnjem delu godine nad Atlantikom je dominantan uticaj Azorskog anticklona, koji se širi preko juga Evrope i Mediterana. Istovremeno, cikloni tada putuju dosta severnije, ali frontovi u sklopu njih često svojim obodnim delom pređu preko naših predela i uslove kratkotrajna osveženja.

Zimi nad Evropom dominira Islandska depresija, dok je Azorski anticklon dosta južnije i oslabljen je, zbog čega su česti prodori ciklona sa Atlantika unutar evropskog kopna, a oni dovode i do formiranja sekundarnih ciklona, koji su direktni odgovorni za vreme u Srbiji. Tokom zime nad Evropom je dominantan i uticaj Sibirskog anticklona, a kada je on veoma razvijen, preko našeg područja prodre ledena vazdušna masa sa severoistoka.

Pored opisanih situacija, događa se još jedna, veoma interesantna pojava. U pitanju je omega bloking sistem. Upravo je ovih dana ovaj sistem dominantan nad evropskim kopnom i Srbijom.

Pri ovakvoj sinoptičkoj situaciji, nad Evropom se nalazi veoma snažan anticklon, ovih dana sa centrom iznad centralnih i zapadnih predela kontinenta. Vrednost vadušnog pritiska veoma je visoka i iznosi i preko 1.042 milibara. Osim u prizemlju, ovo polje pritiska razvijeno je i do viših slojeva atmosfere, a polje visokog pritiska na sinoptičkim kartama je u obliku grčkog slova omega.

Dakle, ovih dana nad centralnom i zapadnom Evropom nalazi se centar napomenutog anticiklona. Unutar ovog polja, vazdušni pritisak veoma je visok, pa nad većim delom evropskog kopna preovladava suvo, stabilno i vedro, ali zbog veoma slabog strujanja ima i magle. Zbog ovog sistema, onemogućen je prodor oblačnih i padavinskih sistema sa Atlantskog okeana.

Snažni cikloni sa oblacima i jakim padavinama, koji se preko severa Atlantika premeštaju u zapadnoj visinskoj struji, nailaskom na omega bloking, kao da su naišli na prepreku u vidu zida. Usled takve situacije, oni ne mogu da zonalno (zapad - istok) prodru unutar Evrope i Srbije, već dobijaju meridijonalno kretanje (jug - sever), pa tako ovi cikloni nastavljaju put sa Atlantika ili ka severu i ka polarnim predelima ili ka jugu i ka suptropskom području.

Zahvaljujući omega bloku i nad Srbijom se narednih dana očekuje vrlo visok vazdušni pritiska, uz stabilno i suvo vreme. Dakle, sve ovo je posledica što mlazna struja (nalazi se na visini od 8 do 12 kilometara, a unutar nje brzina vetra je 300 km/h) gubi zonalno prostiranje i uspostavlja se meridijalno strujanje.

Kada cikloni krenu ka jugu, neretko donesu obilne kiše, jake vetrove i zahlađenje Španiji, Portugaliji, zapadnom i južnom Mediteranu ili zemljama na severu Afrike, a neretko tada može pasti i sneg ili doći do scenrija sa veoma obilnim kišama i poplavama. Tada se transportuje hladna vazdušna masa ka jugu. Kada krenu ka severu, ovi cikloni transoportuju toplu vazdušnu masu ka polarnim predelima i donose otopljenje, ali i padavine krajnjem severu Evrope, Islandu i subpolarnim predelima.

Narednih dana snažni cikloni sa obilnim padavinama neće moći unutar Evrope, već će se ovi sistemi ispred zapadne Evrope zaputiti meriđonalno, u ovom slučaju ka severu. Na svom putu ka severu, oni će nositi toplu vazdušnu masu, pa će tako na Islandu i na severu Skandinavije biti i do 10 stepeni, uz kišu. Inače, ova područja zimi imaju obilne snegove i tempeature ispod 0°C.

Po prelasku preko Islanda i severa Skandinavije, cikloni će se obodnim delom anticklona, odnosno njegovom istočnom stranom spuštatati preko istočne Evrope i doći će do prodora hladne vazdušne mase iz polarnih predela preko Rusije dalje na jug do Turske i Bliskog istoka. U ovakvom slučaju, Srbija će biti unutar omega blokinga i zaštićena od zahlađenja, jer će se napomenuti sistemi kretati istočnije od našeg područja. Istovremeno, do naših predela očekuje se da sa zapada stigne toplija vazdušna masa, pa da temperatura u četvrtak i petak biti i preko prolećnih 15 stepeni, a lokalno i do 18 stepeni i takve temperature bi se zadržale do subote.

Ipak, napomenuti ciklon, koji će se tokom vikenda kretatati preko istoka Evrope od severa ka jugu, svojim obodnim delom doneće Srbiji u noći ka ponedeljku i u ponedeljak prolaznu kišu i zahlađenje, a na planinama sneg. Nakon toga sa zapada će ponovo ojačati polje visokog pritiska, pa će u nastavku sledeće sedmice biti stabilno i suvo.

Omega bloking može da se pojavi ne samo zimi, već i tokom ostalih godišnjih doba, ali je učestaliji zimi. Takođe, može se pojaviti bilo gde u svetu.

Omega bloking neretko je sve učestaliji tokom letnjih meseci.

U nekoliko navrata bio je odgovoran tokom prošlogodišnjeg  leta za toplotne talase u Evropi i Srbiji, kada su temperature neretko bile preko 40 stepeni. Još drastičniji slučaj dogodio se prošlog leta u Kanadi.

Tada se nekoliko dana iznad zapadnih delova Kanade i severozapada Sjedinjenih Američkih Država nalazio snažan anticiklon, odnosno polje visokog vazdušnog pritiska. Upravo je ovaj anticiklon predstavljao ''blokadu'' za zonalna, odnosno zapadna visinska strujanja koja preovldavaju u umerenim širinama, a ujedno i za prodor ciklona, oblačnih i padavinskih sistema sa Pacifika unutar kopna.

Ovi sistemi su zaobilazili područja sa visokim vazdušnim pritiskom i premeštali su se meridionalno daleko severnije ili južnije, dok su unutar područja sa veoma visokim vazdušnim pritiskom preovladavala silazna strujanja, koja leti dodatno zagrevaju vazduh, jer se vazduh spuštahući ujedno i zagreva. Kada se uzdiže, vazduh se hladi i kondenzuje i dovodin do formiranja obaka i padavina. I mlazna struja, koja obavija našu planetu, tada je dobija meridionalno kretanje (sever-jug ili jug-sever), pa se strujanja unutar ove struje tako i premeštaju, a sa njima zajedno i vazdušne mase iz suptropskih ili polarnih širina.

Zahvaljujići sinoptičkoj situaciji koja je tokom tih dana imala karakteristike om, rekordne temperature beležile su se na severozapadu Sjedinjenih Američkih Država i na zapadu Kanade. U Kanadi je srušen nacionalni rekord od 45°C, jer je temperatura 27. juna u mestu Lytton (Britanska Kolumbija) dostigla 47°C, 28. juna 48°C, a 29. juna neverovatnih 49,7°C, odnosno 50 stepeni, a ovaj maleni gradić potom je potpuno izgoreo u šumskom požaru, uz veliki vroj žrtava.

Napomenute vrednosti temperatura bile su više nego u Las Vegasu i drugim mestima na jugozapadu SAD. Lytton se nalazi oko 100 km istočno od Vankuvera, odvojen planinama od Pacifika i nalazi se u dolini, između veoma visokih planina. Dosadašnji rekord u ovom mestu je bio 44°C, a za celu Kandadu 45°C, koliko je mereno na jugu Kanade, u pograničnom delu sa SAD. Rekordne visoke temperature beležene su širom zapadadne Kanade i severozapada SAD, uz vrednosti preko 40°C, pa i do 45°C, a rekordi su pali i u Sijetlu, Portlandu i u drugim gradovima. Ovaj primorski deo Pacifika odlikuje se okeanskom i veoma blagom klimom, gde letnje tempereture veoma retko prelaze 30°C, a isto tako zimi se veoma retko spuštaju ispod 0°C, pa klima podseća na klimu Britanskih ostrva. Nešto drugačija klima je unutar kopna, gde su zime ledene i veoma snežne, a leta ipak toplina nego na obali Pacifika.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata