"ORDEN ZA SINIŠU POTVRDA ODANOSTI NARODU": Mihin sin dolazi da primi Sretenjski orden

Lj. Begenišić S. Bajić

15. 02. 2023. u 07:54

DOBITI državni orden - to je neizmerna čast i potvrda da je neko ostavio traga u profesiji kojom se bavi, da je savladao sve prepreke i da je put koji je izabrao bio - pravi put.

ОРДЕН ЗА СИНИШУ ПОТВРДА ОДАНОСТИ НАРОДУ: Михин син долази да прими Сретењски орден

FOTO: nsuzivo

Ovako poznate ličnosti koje će danas, povodom Dana državnosti Srbije, primiti orden od predsednika Republike Aleksandra Vučića komentarišu tu čast.

Među dobitnicima su zaslužne ličnosti iz različitih oblasti - sporta, umetnosti, privrede..., ali možda ponajviše emocija iazvala je vest da je posthumno odlikovan naš legendarni fudbaler i trener Siniša Mihajlović.

Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane i postignute rezultate u oblasti sporta, danas će na svečanosti povodom Dana državnosti, primiti njegov sin Dušan.

To je za "Novosti" potvrdio Dražen Mihajlović, Sinišin brat, koji će, takođe, uz članove porodice prisustvovati ceremoniji.

- Ponosan sam, svakako, kao i porodica i svi Sinišini prijatelji - ne krije Dražen. - Svi veoma dobro znamo koliko je moj brat voleo Srbiju i naš narod. Znamo da su ga i srpska i italijanska nacija smatrale svojim. Na svakom koraku, na svakom terenu je isticao ko je, šta je i odakle je. Srbiju je predstavljao na pravi, dostojanstven način, borio se časno, pošteno, sportski ... i najviše državno priznanje je još jedna potvrda njegove ljubavi i odanosti našem narodu.

Miroslava Tanjgu, kuma, saigrača, saradnika i nerazdvojnog prijatelja Siniše Mihajlovića gotovo tri i po decenije, vest o najvišem državnom priznanju za legendarnog Mihu, zatekla je juče, u Nemačkoj, na privatnom putovanju.

- Pomešane su mi emocije, ponosan sam i tužan. Najviše državno priznanje je velika čast i neizmerno mi je drago zbog toga. Jer, Siniša je to zaslužio zbog načina na koji je predstavljao Srbiju u svetu i u Italiji gde je živeo. Svojim angažovanjem i odnosom prema državi i narodu. Nažalost, posle smrti smo shvatili koliko je veliki čovek bio. Priznanje ide na pravu adresu, ali, iskreno, više bih voleo da je on tu - rekao je, ne krijući emocije, Tanjga u telefonskom razgovoru.

Osim slavnog sportiste, odlikovani su i pojedini umetnici, a među njima i glumica Radmila Živković koja je vrlo emotivno primila vest da je dobila Sretenjski orden drugog stepena.

- Sve što sam radila, radila sam za sebe, svoje dete i moju Srbiju - kaže, za "Novosti", ova umetnica. - Ovo je velika čast za mene, ali počast i za profesiju kojom se bavim, to je potvrda da vredimo u ovoj zemlji.

Glumica koja je dobila sve najznačajnije glumačke nagrade, ističe da će joj državni orden zauvek biti u srcu jer je to najveće moguće priznanje koje jedan umetnik može da dobije.

Takođe, nije zaboravljena i jedna od najzahtevnijih umetnosti - balet - pa je Zlatnom medaljom za zasluge odlikovan naš poznati baletski igrač Konstantin Kostjukov.

- To je ocena jedne karijere i potvrda šta je i koliko neki čovek uradio - kaže za "Novosti" Kostjukov. - Baletom se bavim jer volim tu umetnost i zbog publike, a ne zbog nagrada, ali dobro je da neko primeti trud, zalaganje i uspeh.

Fizičar dr Jakša Vučičević koji je dobio Zlatnu medalju za zasluge kaže da je vrlo srećan i počastvovan.

- Naročito mi je drago i što ovakvi događaji skreću pažnju na nauku u Srbiji - daju do znanja mladim, budućim istraživačima, da je uspešno bavljenje naukom u Srbiji moguće, a i cenjeno od strane društva.

Da je Zlatna medalja za zasluge, potvrda njenog rada dugog 40 godina smatra i modna kreatorka Verica Rakočević.

- Trudila sam se da ono što radim bude više od mode, i da kroz svoj rad prikažem kulturno nasleđe svoje zemlje, a državna Zlatna medalja je potvrda da je to prepoznato - kaže Verica Rakočević za naš list.

VUČIĆ U KRAGUJEVCU, BRNABIĆEVA NA OPLENCU 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas u Kragujevcu Sretenjskoj akademiji "Knežev zapis" povodom obeležavanja Dana državnosti. Akademija počinje u 9.00 časova u Staroj skupštini u Kragujevcu - najavila je pres-služba predsednika. A predsenica Vlade Ana Brnabić prisustvovaće, takođe, danas svečanoj državnoj ceremoniji obeležavanja Dana državnosti Srbije - Sretenja, u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, Zadužbina kralja Petra Prvog. Ceremoniji polaganja venaca i odavanja počasti, koja će početi u 14 časova, prisustvovaće i predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april