IZMICANJE STOLICE PROFESORKI U TRSTENIKU: Izveštaj inspekcije u Ministarstvu, čeka se moguća smena direktora škole (FOTO/VIDEO)

S.BABOVIĆ

10. 02. 2023. u 07:30

REPUBLIČKA prosvetna inspekcija kontrolisala je proceduru isključenja dva vinovnika incidenta 9. novembra u Tehničkoj školi u Trsteniku i, prema nezvaničnim saznanjima „Novosti“, našla da procedura nije ispoštovana u celosti.

ИЗМИЦАЊЕ СТОЛИЦЕ ПРОФЕСОРКИ У ТРСТЕНИКУ: Извештај инспекције у Министарству, чека се могућа смена директора школе (ФОТО/ВИДЕО)

Foto:FB Tehnička škola Trstenik

Uvid u konačan izveštaj inspekcije imaće ministar prosvete, koji i odlučuje o mogućoj smeni direktora.

Sličan zaključak o nepoštovanju procedure imao je, da podsetimo, i Školski odbor škole u decembru, kada su „Novosti“ objavile da je usvojena žalba na rešenje o isključenju N. Ž. (17), učenika koji je izmakao stolicu profesorki Mariji Stevanović, i M. M. (18), učenika koji je incident snimao.

Đaci su nastavili da pohađaju nastavu, kako smo i pisali pre tri meseca, a Nastavničkom veću, koje je predložilo isključenje 23. novembra, a taj predlog direktor Milan Glidžić kasnije usvojio, ostavljeno je da ponovo odlučuju o statusu đaka kada se završi pojačan vaspitni rad sa učenicima. Ovu sudbinu izbegao je učenik I. K. (17), koji se ispisao iz škole samo dan uoči zasedanja Nastavničkog veća.

Prema saznanjima „Novosti“, na dnevnom redu sednice 23. novembra je osim tačke koja je bila označena kao „analiza ponašanja učenika i izricanje vaspitno-disciplinskih mera” bila i tačka „određivanje aktivnosti društveno korisnog, odnosno humanitarnog rada za učenike kojima je izrečena mera Ukor Nastavničkog veća”. Sva je prilika da se o ovoj poslednjoj tački nije raspravljalo.

Foto:Fb Tehnička škola Trstenik

Direktor Tehničke škole Milan Glidžić

To može biti jedan od mogućih spornih momenata tokom vaspitno-disiciplinskog postupka. Stav Ministarstva prosvete o celom slučaju nazire se i iz odgovora ministra prosvete koji je, kako saznajemo, 6. februara prosleđen Uniji sindikata prosvetnih radnika na njihovo pitanje o situaciji u trsteničkoj školi.

- Ministarstvo prosvete je u toku sprovođenja procedure monitoringa, školu pravovremeno informisalo da je izuzetno važno da ispoštuje zakonsku proceduru u okviru vaspitno-disciplinskog postupka i upozorilo na moguće posledice ako se procedura zanemari - stoji u dopisu Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije od 6. februara, koji je potpisao ministar. - Prihvatajući odgovornost i važnost sistemskog uređenja naglašavamo i da se profesionalni i lični autoritet stiče i gradi i ne može se nikome pojedinačno formalno obezbediti.

Profesorka engleskog jezika Marija Stevanović trebalo bi da se vrati 14. februara na nastavu, kako su „Novosti“ prve objavile, ali gotovo sigurno neće biti u odeljenju trećeg razreda gde se dogodio incident. Viši sud u Kruševcu još nije presudio u slučaju koji se vodi protiv N. Ž. (17) i I. K. (17). N. Ž. se branio ćutanjem, dok je I. K. dao izjavu na pretresu sredinom prošlog decembra. Oštećena Marija Stevanović je ponovo rekonstruisala događaj spornog časa.

Foto:Fb Tehnička škola Trstenik

Profesorka Marija Stevanović

To isto učinila je i pred Osnovnom javnim tužilaštvom u Trsteniku, koje postupa u slučaju najstarijeg učesnika incidenta M. M. (18). Pre nego što se donese odluka o eventualnom podnošenju optužnog predloga, čeka se mišljenje niških veštaka o zrelosti osumnjičenog.

- Ne isključuje se mogućnost da se proceni da se ne može postupati po Krivičnom zakonu zbog nezrelosti, u tom slučaju će se postupati po Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela, kao u slučaju ostala dva vinovnika, navodi izvor „Novosti“.

BONUS VIDEO - SNIMAK NASILjA IZ ŠKOLE U TRSTENIKU: Đaci oborili nastavnicu sa stolice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)