PROFESORKA IZ TRSTENIKA ZA "NOVOSTI": Očekujem da škola ima plan podrške za mene

S.BABOVIĆ

02. 02. 2023. u 10:13

„OČEKUJEM da imaju neki plan podrške za mene, ti planovi se prave za učenike koji su žrtve nasilja - kaže za „Novosti“ profesorka Marija Stevanović, žrtva u incidentu koji se u Tehničkoj školi u Trsteniku odigrao 9. novembra prošle godine. - Ja ne mogu da podnesem previše ljudi u jednoj prostoriji.

ПРОФЕСОРКА ИЗ ТРСТЕНИКА ЗА НОВОСТИ: Очекујем да школа има план подршке за мене

Foto: FB Tehnička škola Trstenik

Profesorka je još uvek na bolovanju, a prvostepena komisija u ponedeljak odlučuje o njenom eventualnom povratku u školu, koju redovno, dok se ne završi disciplinski postupak, pohađaju dva vinovnika incidenta, N. Ž. (17), koji je snimao izmicanje stolice profesorki, i M. M. (18), koji je izmicanje-snimao.

Kako nezvanično saznajemo, učenici nisu vraćeni u školu, jer konačna odluka Nastavnog veća nije doneta. Sa nastave M. M. nije izostajao nijednog trenutka, dok se N. Ž. nastavi priključio od drugog polugodišta, što je njihovo pravo sve do okončanja vaspitno-disciplinskog postupak, nakon usvajanja žalbe na predlog odluke o isključenju.

Nastavno veće tek treba da odlučuje o konačnom statusu dva učenika, na predlog predagoških službi. Kada bi to trebalo da se dogodi i koji su još detalji postupka unutar škole od direktora nismo mogli da saznamo, jer se ne javlja na pozive.

Istovremeno, sva tri đaka, M. M., N. Ž., kao i I. K. (17), koji se ispisao iz škole pre odlučivanja o njegovom statusu, procesuiraju se pred pravosudnim organima u Kruševcu, odnosno u Trsteniku, zbog osnova sumnje da su počinili krivično delo kvalifikovana kao zlostavljanje i mučenje.

Kako saznajemo, Viši sud u Kruševcu bi trebalo da odluči o daljem postupku prema N. Ž. i I. K., koji se zbog godina procesuiraju po Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela. N. Ž. je trebalo da bude saslušan 15. januara.

- Psihijatar se tada izjasnio da je N. Ž. sposoban da da izjavu pred tužiocem i sudijom u okviru sudske istrage, ali se on branio ćutanjem - navodi izvor „Novosti“.

-I. K. je, kao i profesorka, saslušan u decembru.

Najstariji učesnik incidenta, M. M. (18) je saslušan ranije pred Osnovnim javnom tužilaštvom u Trsteniku.

Kako saznajemo, 20. januara saslušani su i svedoci događaja, ali optužni predlog još uvek nije podnet. Predmetni spisi su upućeni timu veštaka u Niš.

- Sve dokazne radnje su završene, sada se čeka samo mišljenje veštaka psihijatrije, koje se odnosi na utvrđivanje psiho-fizičkog stanja osumnjičenog u vreme izvršenja dela, odnosno da li njegovo psiho-fizičko stanje odgovara uzrastu - iznosi izvor „Novosti“.

- Ukoliko se proceni da ne odgovara, postoji mogućnost da ovaj učenik ne odgovara po Krivičnom zakonu, već da se prema njemu postupa po Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)