OVO JE NAŠA NAJLEPŠA NOVČANICA: Naslikao ju je Paja Jovanović, a evo po čemu je specifična

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

04. 02. 2023. u 18:04

NOVČANICA od hiljadu dinara, koja je bila u opticaju u Kraljevini Jugoslaviji između dva svetska rata, smatra se najlepšom u istoriji naše numizmatike.

ОВО ЈЕ НАША НАЈЛЕПША НОВЧАНИЦА: Насликао ју је Паја Јовановић, а ево по чему је специфична

Foto: Privatna arhiva

Nacrtao ju je čuveni slikar Paja Jovanović, na inicijativu Narodne banke Kraljevine Jugoslavije, koja mu je za to zvaničnu porudžbinu uputila 1928. godine. Bilo je to u vreme kada je guverner bio Ignjat J. Bajloni.

Sva lepota te novčanice je u prefinjenim detaljima, a njena specifičnost je to što je na njoj po prvi put u našem novčarstvu prikazan poznati ženski lik. Reč je o portretu kraljice Marije Karađorđević, supruge kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, koja je u to vreme bila na vlasti.

Kraljičin lik, koji je Jovanović nacrtao na osnovu svojih skica koje je radio između 1925. i 1927. godine, dominira u levom uglu prednje strane novčanice. Na vodenom žigu, koji se nalazi na sredini, prikazan je lik kralja Aleksandra, dok je na desnoj strani predstavljen orao u letu.

Na naličju novčanice simbolično su prikazane dve žene – jedna sa srpom i snopom žita u ruci, a druga sa mačem i štitom na kom se nalazi državni grb.

Foto: Privatna arhiva

Naličje Pajine hiljadarke

Ova Pajina hiljadarka izdata je 1. decembra 1931. godine, ali je u opticaj puštena tek 1. januara 1933. godine. Ukinuta je juna 1941. godine.

Nema zvaničnih podataka o njenom tiražu, ali se na osnovu naručene količine hartije za njenu izradu pretpostavlja da je štampano između 10 i 11 miliona komada.

Za taj posao Paja Jovanović je dobio honorar od 100.000 dinara, što je bilo značajno više od honorara koji su dobijali ostali umetnici za osmišljavanje izgleda novčanica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024