KO SVE SME DA PLIVA ZA ČASNI KRST: Kandidati prolaze rigorozne preglede, ne smeju da imaju povišen krvni pritisak

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

17. 01. 2023. u 17:24

BOGOJAVLjENSKO plivanje za časni krst poslednjih petnaestak godina je postala masovna manifestacija, koja se organizuje u gotovo svim mestima u Srbiji.

КО СВЕ СМЕ ДА ПЛИВА ЗА ЧАСНИ КРСТ: Кандидати пролазе ригорозне прегледе, не смеју да имају повишен крвни притисак

Foto: J.J.Baljak

Za učešće se prijavljuju i stari i mladi, neretko i žene, ali ne mogu baš svi prijavljeni kandidati 19. januara da uđu u hladnu vodu i da se takmiče. Učestvuju samo oni koji prođu sve lekarske preglede, jer se to svrstava u plivanje u ekstremnim uslovima.

Kandidatima se radi EKG i merenje krvnog pritiska, a pregledaju ih i oftalmolog, otorinolaringolog, psiholog i specijalista medicine rada.

Plivanje u zimskim uslovima se ne preporučuje kandidatima sa hroničnim i akutnim tegobama. Najveći faktori rizika su povišen krvni pritisak, dijabetes, hronična upala uha...

Grad Vrsac

 

U Vršcu se za bogojavljensko plivanje, koje se organizuje po 11. put, prijavilo 45 kandidata, koji trenutno prolaze navedene lekarske preglede u Domu zdravlja.

Oni će za časni krst plivati na Gradskom jezeru, dok će se u obližnjem Banatskog Karlovcu, kroz koji ne prolazi ni jedan vodotok, takmičari nadmetati u otvorenom bazenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAGLA PROMENA VREMENA, BIĆE PLJUSKOVA, ALI I GRMLJAVINE: Ovi gradovi su prvi na udaru