VRTU VRAĆAJU MLADOST: Prvi put posle 75 godina velika obnova gradskog parka u Vršcu koji je pod zaštitom države

J. J. BALjAK

17. 01. 2023. u 10:36

GRADSKI park u Vršcu, koji se nalazi pod zaštitom države kao spomenik vrtne arhitekture, ovih dana doživljava novu mladost.

ВРТУ ВРАЋАЈУ МЛАДОСТ: Први пут после 75 година велика обнова градског парка у Вршцу kоји је под заштитом државе

Prvi put posle 75 godina se sadi novo drvo, Foto J. J. Baljak

JKP "Drugi oktobar", kao staralac te zelene površine, započeo je do sada najveću sanitarnu seču starih i devitalizovanih stabala, nakon čega će prvi put posle 75 godina posaditi i novo drveće. Za oba posla dobili su saglasnost i lokalne samouprave i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Foto J. J. Baljak

Najstarija stabla u vršačkom parku imaju preko 200 godina. Posađena su još oko 1777, kada je ovu gradsku zelenu oazu zasnovala francuska plemićka porodica Šeribl. Najmlađa datiraju iz 1947, kada je rađena poslednja revitalizacija. Tada je posađen samo mali broj novih sadnica, među kojima i prepoznatljivi drvored jablanova, koji se do letos nalazio između parka i Gradskog stadiona. U međuvremenu, mnoga su stabla propala.

Foto J. J. Baljak

Uklanjaju se trula stabla koja prete prolaznicima, Foto J. J. Baljak

- Redovno radimo sanitarnu seču suvih grana i drveća, a sada smo od pokrajinskog zavoda dobili odobrenje da uklonimo čak 56 najugroženijih stabala, kojima su razne štetočine uništile i samo stablo i koreni sistem. Ona su zaista trula i predstavljaju veliku opasnost za prolaznike i objekte, naročito kada duvaju prepoznatljivi vršački vetrovi - ukazuje Dragana Šipoš iz službe "Zelenilo" JKP "Drugi oktobar".

Velizar Vemić, Foto J. J. Baljak

Kako ne bi narušili koncepciju jednog od najlepših i najstarijih parkova u Vojvodini, komunalci će odmah po završetku seče i vađenja panjeva posaditi 148 novih sadnica. To je gotovo trostruko veći broj od uklonjenih stabala.

Foto J. J. Baljak

- U parku trenutno ima 874 stabla, a nakon ove revalorizacije biće ih 966. To potvrđuje da ne spuštamo procenat zelenih površina u gradu, već da podižemo njihov kvantitet i kvalitet - ističe Velizar Vemić, rukovodilac u "Drugom oktobru".

Dragana Šipoš, Foto J. J. Baljak

Vrednost sadnog materijala je oko 3,5 miliona dinara. Sredstva je obezbedilo komunalno preduzeće. Radi se o već formiranim četinarima i visokim lišćarima, starim desetak godina, čija je visina od sedam do devet metara, a prečnik stabla do 26 centimetara. Očekuje se da će se ona dobro primiti, jer komunalci već imaju pozitivno iskustvo sa rasadnikom iz kog su te sadnice kupili putem javne nabavke.

PLANOVI

ZA ovu godinu su predviđena i druga velika ulaganja u Gradski park. Osim standardnog održavanja mobilijara, u planu je da se preuredi glavni ulaz, da se obnovi deo stare kovane ograde do Gradskog stadiona i da se rekonstruiše vodotoranj, koji decenijama nije u funkciji i česta je meta vandala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)