SLUČAJ DETETA (4) IZ LOZNICE DIGAO BURU: Majka zaustavila usvajanje - dete ne ide u Švedsku, bar dok se ne okonča postupak po tužbi

V. M. - J. Ž. S.

13. 01. 2023. u 08:11

ČETVOROGODIŠNjA devojčica Z. M. koja je bila u postupku usvojenja i na putu da pronađe novi dom u porodici u Švedskoj, ipak, ostaje kod hranitelja u Srbiji, sve do okončanja sudskog postupka, kojim njena majka Marija M. (23) pokušava da vrati roditeljsko pravo.

СЛУЧАЈ ДЕТЕТА (4)  ИЗ ЛОЗНИЦЕ ДИГАО БУРУ: Мајка зауставила усвајање - дете не иде у Шведску, бар док се не оконча поступак по тужби

Foto: V.Mitrić

Prema našim saznanjima, ročište u Loznici, po tužbi Beograđanke zakazano je za danas. Ona je Osnovnom sudu u ovom gradu tužila tri centra za socijalni rad, od kojih je jedan u Beogradu. Majka devojčice traži "povraćaj vršenja roditeljskog prava".

Upravo ta tužba je bila razlog što je stopiran postupak usvojenja. To nam je potvrđeno u Ministarstvu za brigu o porodici:

- Iz Suda u Loznici dobili smo obaveštenje da je polovinom decembra podneta tužba za vraćanje roditeljskog prava, i proces usvojenja maloletne Z. M. je do okončanja postupka obustavljen.

U istom ministarstvu tvrde da devojčica, koja je kod hranitelja u Loznici, nikada nije napuštala zemlju.

Prema rečima majke, dete je nekoliko dana bilo na takozvanom prilagođavanju pred odlazak u inostranstvo, ali je i taj proces podnošenjem tužbe prekinut.

Beograđanka tvrdi da nikada nije htela da se odrekne deteta. Kada se porodila u GAK "Narodni front" Marija M. je bila maloletna. Posle 10 dana, kako je navela u tužbi, došla joj je glavna sestra i saopštila da je zdrava i da može da ide kući, a da dete ostaje još koji dan u inkubatoru, jer je prevremeno rođeno u osmom mesecu trudnoće. Majka tvrdi da je posle toga napustila bolnicu, ali da je svakog dana posećivala devojčicu.

Kada je jednog dana telefonom pozvala odeljenje na kom je bila beba, babice, čijeg se imena ne seća, rekla joj je da su dolazili iz jednog od centara za socijalni rad iz Beograda. Nakon nekoliko meseci, kako navodi, u jednom beogradskom centru za socijalni rad interesovala se za dete, i tada su je uputili na ustanovu ove vrste u Loznici.

- Tamo sam jedan jedini put videla svoju kćerku, i od tada nikad više - priča Marija M. - Sudskim putem lišena sam roditeljskog prava, jer sam bila maloletna. Imala sam 17 godina i živela sa svojom bakom. Ni tada centar nije imao razlog da mi oduzme dete, jer je moja baka mogla da bude staratelj.

I zvanično, kaže, rešenjem Centra za socijalni rad iz Beograda oduzeto joj je dete. Kao razlog, prema rečima Marije, naveden je nemar:

- Kako danas imam uslove za stanovanje i roditeljske kapacitete da budem majka svojoj kćerki, smatram da će mi je sud vratiti - kaže Marija.

MINISTARSTVO: POSTUPANO PO ZAKONU

U MINISTARSTVU za brigu o porodici navode da je Centar za socijalni rad postupao tako da zaštiti dete, i u skladu sa zakonom i standardima stručnog rada:

- Prema propisima, dete ne može da dobije podobnost za usvojenje ako prethodno sud nije roditelje lišio roditeljskog prava. Taj uslov je u ovom slučaju bio ispunjen, pa je i pokrenut postupak usvajanja - tvrde nadležni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!