NEVIĐENA ŠPIJUNSKA AKCIJA: Kako se mladi junak (18) iz Kruševca uvukao među bugarske vojnike i razotkrio planove za napad

S. BABOVIĆ

19. 12. 2022. u 19:04

RADE Dimitrijević iz sela Bučje kod Kruševca imao je samo 18 godina kada je sam izveo do tada nezabeleženu špijunsku akciju na frontu Prvog svetskog rata 1916. godine.

НЕВИЂЕНА ШПИЈУНСКА АКЦИЈА: Како се млади јунак (18) из Крушевца увукао међу бугарске војнике и разоткрио планове за напад

Foto: Arhiv P. Miladinović

Zadatak mladića bio je da se ušunja iza bugarske linije i da proveri koliko imaju vojske i municije na tom delu fronta. Sa tim obaveštajnim podacima trebalo je da se vrati u srpske rovove.

Dimitrijević je uspeo da dođe do neprijateljske vojske, a da niko ne posumnja da je u pitanju izvidnik. Bugari su bili ubeđeni da je u pitanju kurir. Kada je dobro upamtio sve što je video i saznao da bugarska vojska priprema zalihe za buduću borbu, popeo se na hrast i čekao da se razdani. Sve do mraka ostao je sakriven u krošnji i posmatrao. Posle 24 sata istim putem vratio se u svoj odred Vojvode Vuka.

Sa prikupljenim informacijama, vojvoda je naredio iznenadni napad. Na žalost, u njemu je mali Dimitrijević ostao bez noge. Za svoje herojstvo odlikovan je Karađorđevom zvezdom sa mačevima. O junaštvu i sudbini mladića iz Bučja ništa se nije znalo sve do 1939.godine kada su ga novinari pronašli u Vrnjačkoj Banji. Radio je na ulici kao čistač cipela.

Da se ne zaboravi njegovo herojstvo zaslužan je istraživač Petar Miladinović, koji je došao do podataka o Radetu Dimitrijeviću prikupljajući materijal za knjigu i film “Hrabri ratnici Kruševca i okoline u Prvom svetskom ratu”. Među 120 odlikovanih junaka Karađorđevom zvezdom i Belim orlom, čije je sudbine istraživao, Dimitrijević je bio najmlađi.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

REŠILA DA PROGOVORI! Zbog nje je himna Rusije intonirana u Beogradu, pa odjednom prekinuta - evo šta šampionka Evrope sad kaže o tome (VIDEO)