"NOVI SAD PREPOZNAO ZNAČAJ ŽIVOTNE SREDINE": Udruženje “Čepom do osmeha” organizovalo konferenciju “EKOSOP 2022” (FOTO)

Novosti online

14. 12. 2022. u 15:39

UDRUŽENjE “Čepom do osmeha” organizovalo je konferenciju “EKOSOP 2022” danas u Hotelu “Šeraton” u Novom Sadu. Teme konferencije su bile ekološko socijalno preduzetništvo i zaštita životne sredine, a pored tematskih panela, bilo je upriličeno i potpisivanje Novosadske deklaracije razumevanja i potrebe zajedničkog delovanja za održiv, pametan i inkluzivan rast Srbije.

НОВИ САД  ПРЕПОЗНАО ЗНАЧАЈ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ: Удружење “Чепом до осмеха” организовало конференцију “ЕКОСОП 2022” (ФОТО)

Foto: Instagram printskrin/milandjuric_gradonacelnik

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustovao je otvaranju, a tom prilikom je izjavio:

– Danas je za mene divan dan, ova Međunarodna konferencija predstavila je jednu od najvažnijih tema na globalnom nivou, a to je životna sredina. Jako je važno da ujedinjeni pristupimo organizaciji ove teme i institucionalno pristupimo tome. Državni organi i privreda treba da budu uključeni, a i oni koji najviše pozitivno kritikuju, da bi nam bilo svima bolje, a to je civilni sektor bez kog ne možemo biti uključeni u donošenju što boljih rešenja što se tiče zaštite životne sredine. Grad Novi Sad je prepoznao značaj životne sredine i projekata koji na to utiču. Tokom ovih 10 godina grad je uložio preko 3 milijarde dinara na projekte koji se tiču ekologije. Prvi smo grad koji je pokrenuo projekat cirkularne ekonomije sa javnim preduzećem, konkretno je u pitanju JKP “Gradska čistoća” gde smo izgradili prostor za preradu otpada Grada Novog Sada. Organizaciji “Čepom do osmeha” želim da nastave dalje da rade i postoje, drago mi je što su prerasli iz jedne novosadske organizacije u jednu državnu. Organizacija je takođe dečaku Lazaru Živkoviću uručila invalidska kolica kako bi mogao nesmetano da obavlja svoje životne aktivnosti i hvala im na tome. Grad Novi Sad će uvek biti tu da pomogne i da pruži podršku ovako važnim konferencijama.

Foto: Instagram printskrin/milandjuric_gradonacelnik

Konferenciju je otvorila Vanja Petković, predsednica udruženja “Čepom do osmeha” koja je istakla:

– Imali smo za cilj okupljanje svih relevantnih partnera u potpisivanju Novosadske deklaracije koja će nas ustvari sve ujediniti, jer je potekla iz Novog Sada kao i cela ova organizacija. Pojačanjem dijaloga kako bi se privreda, organizacije civilnog društva i javnog društva uključili kako bismo svi zajedno unapredili našu životnu sredinu. Mi ćemo se kao potpisnici truditi da ojačamo organizacije civilnog društva da budu relevantni saradnici institucijama i da na taj način imamo bolju životnu sredinu. Danas smo uručili 69. pomagalo akcije “Čepom do osmeha” koje smo obezbedili uz podršku JP “Vojvodinašume” i kroz projekat “Svaka limenka se računa” i time je naš Lazar Živković iz Niša dobio elektromotorna invalidska kolica koja će mu pomoći u funkcionisanju. Hvala svakom pojedincu i svima koji sakupljaju plastične čepove, takođe, veliko hvala svim volonterima, koordinatorima, jer ključ je u timu i partnerstvu. Ujedinimo se svi i osvestimo značaj očuvanja sredine u kojoj živimo jer će nam samo tako svima biti lepše!

Takođe, događaju je prisustvovao Siniša Mitrović iz Privredne komore Srbije, kao i Roland Kokai, direktor JP “Vojvodinašume” koji je ovom prilikom ukazao na značaj učestvovanja u zdravim inicijativama kao što je potpisivanje ove Novosadske deklaracije o zaštiti životne sredine.

Za kraj, obratila se Milica Pavkov-Hrvojević, dekanica Prirodno-matematičkog fakulteta koja je objasnila koliko je značajno što je fakultet, na čijem je čelu, deo ovog projekta i što je imala čast da potpiše deklaraciju koja će potpomoći rešavanju ovog globalnog problema koji utiče na sve nas. Inicijativa “Čepom do osmeha” pokazuje da je sve moguće i da je reciklaža u pravom smilu te reči moguća, kroz koju se sakupilo 870 tona plastike i građani su se edukovali o mogućnostima reciklaže. Pokazali su da nisu lenji i da su voljni da recikliraju, budu humani, solidarni i odgovorni kada za to postoji dovoljno jak motiv, a šta je veći motiv od dečijeg osmeha – kazala je dekanica i dodala da je najviše čini ponosnom to što je ova inicijativa potekla iz akademske sredine, iz PMF-a jer je Vanja Petković završila studije ekologije na istom tom fakultetu, a sada je student na departmanu za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine. Takođe, navela je da će PMF uložiti sve ljudske i akademske resurse da učini životnu srednu zdravijom za sve nas.

(nsuživo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!