BURNA ISTORIJA VASINOG MOSTA: Trstenički trgovac Vasilije Anđelković (1843-1930) zaslužan za podizanje najlepšeg prelaza na Zapadnoj Moravi

S. Babović

12. 12. 2022. u 11:20

TRGOVAC i narodni poslanik Vasilije Vasa Anđelković (1843-1930) bio je čovek zahvaljujući kome je Trstenik dobio najlepši most na Zapadnoj Moravi 1899. godine.

БУРНА ИСТОРИЈА ВАСИНОГ МОСТА: Трстенички трговац Василије Анђелковић (1843-1930) заслужан за подизање најлепшег прелаза на Западној Морави

Izgradnja prelaza preko Morave, Foto Biblioteka "Jefimija"

NATO ga je srušio u sumanutom bombardovanju tačno vek kasnije.

Pedesetak godina pre nego što će Anđelković "izlobirati" prelaz preko Zapadne Morave, Trsteničani su prelazili reku prvim drvenim mostom, koji se srušio 1895. godine, a dve godine kasnije srušio se i drugi, alternativni prelaz preko reke.

- Vasa Anđelković se sa generalom Jovanom Belimarkovićem dogovorio kako će nastupiti pred kraljem Aleksandrom Obrenovićem: poslanik iz Trstenika trebalo je da se pojavi kao tumač narodne volje, a kralj kao "izvršitelj" - zapisao je Milan D. Sotirović u knjizi "Trstenik od najstarijih vremena do 1900. godine".

Trsteničani su oduvek bili oslonjeni na reku, Foto Biblioteka "Jefimija"

Susret se dogodio u Nišu. Kralj je zaista odobrio podizanje mosta, uprkos protivljenju ministara i uprkos činjenici da su u tom trenutku i Kruševac i Kraljevo bili za prestonicu važnije strateške tačke od Trstenika. Velelepni most izgradila je bečka firma "Gridl". Podaci sa portala "Trsteničani", koji se bavi lokalnim nasleđem, navode da je ovaj, u to vreme jedini stalni prelaz preko reke na relaciji od Stalaća do Kraljeva, tokom Prvog svetskog rata minirala srpska vojska u oktobru 1915. godine.

Popravljan je od 1922. do 1924. godine, delom od ratne odštete, a detaljno i generalno je rekonstruisan 1987. godine - navodi Sotirović.

Vasilije Vasa Anđelković, Foto Biblioteka "Jefimija"

Pre 23 godine, NATO je bombardovao ponos moravske varoši. Od snažnog udara projektila nastradale su i mnoge kuće i zgrade u opštini. Oštećena je i Crkva Svete Trojice, čiju je izgradnju, kao i most, pomogao poslanik Vasa Anđelković.

Na manjem delu neporušene konstrukcije mosta ležalo je telo Nadežde Petričković (45), a u vodi je nađeno telo Dejana Đorđevića (40). Oboje su bili nevini civili. Most je obnovljen i stavljen u funkciju posle godinu dana, ali ostala žal za starim "Tumbasom", kako ga i danas zovu najstariji Trsteničani.

Venci za stradale u NATO napadu, Foto S. Babović

CRKVA SVETE TROJICE

VASA Anđelković pomogao je i izgradnju Crkve Svete Trojice u centru Trstenika. Gradila se od 1898. do 1900. godine, na mestu stare bogomolje. Sat na neobično visokom zvoniku (33 m) kupljen je dućanom koji je Trsteniku zaveštala humanitarka Ćirka Stamatović 1912. godine. Petnaest godina kasnije, Vasa Anđelković našao je pisani trag o ovom poklonu. Crkva je dobila i nova zvona, jer su stara pretopljena u oružje. Ovo je bila prva crkva u tzv. neomoravskom stilu. Važi za jednu od najakustičnijih u Srbiji.

GRAD ROĐEN DA IMA MOSTOVE

TRSTENIČKI kraj se nalazio pod turskom vlašću sve do 1718. kada je Požarevačkim mirom granica između Austrije i Turske prošla Zapadnom Moravom. Dve monarhije reka je razdvajala sve do 1739. godine i do Beogradskog mira, kada ovaj kraj ponovo dolazi pod tursku vlast. Nakon oslobođenja u 19. veku, a po odobrenju kneza Miloša, 1832. godine podiže se nova varoš Trstenik na visokoj rečnoj terasi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!