ŠTRAJK DOK NE PRESTANU PRITISCI N1 I NOVE S: Olivera Zekić, Predsednica saveta REM objašnjava zašto su obustavili rad

V. C. S.

10. 12. 2022. u 08:21

TRI dana pošto su televizije N1 i Nova S zamračile na 24 sata ekrane, aludirajući da u Srbiji, kako tvrde, nema slobode medija, Regulatorno telo za elektronske medije stupilo je u štrajk.

ШТРАЈК ДОК НЕ ПРЕСТАНУ ПРИТИСЦИ Н1 И НОВЕ С: Оливера Зекић, Председница савета РЕМ објашњава зашто су обуставили рад

Foto: P. Mitić

Direktan povod bio je grafit kukastog krsta, koji je osvanuo na zgradi zamenika predsednika Saveta Milorada Vukašinovića, ali je i zamračivanje ekrana shvaćeno kao pritisak. Odluka o štrajku doneta je na elektronskoj sednici. Članovi su se izjašnjavali mejlom, a Višnja Aranđelović i Judita Popović bile su protiv, obrazlažući da je odluka ishitrena i bespotrebna, i da, pošto obavljaju javni posao, moraju da budu tolerantniji na nezadovoljstvo javnosti.

Kakvim pritiscima je izložen REM za "Novosti" objašnjava predsednica Saveta Olivera Zekić.

- Godinama traju pritisci, počevši od demonstracija takozvane opozicije, na čelu sa Draganom Đilasom, koja se tad zvala Savez za Srbiju, kada su tražili da se oduzmu frekvencije televizijama koje nisu po njihovoj volji i daju onima koje to jesu - N1 i Nova S. Onda je Boško Obradović tražio da se ukine Pink jer populariše blud i nemoral. Prošli smo kroz različitu satanizaciju u medijima, a pritisak se pojačao posle zamračivanja ekrana na N1 i Nova S zbog medijskog mraka, koji ne postoji. Kukasti krst na zgradi zamenika predsednika REM Milorada Vukašinovića bio je kap koja je prelila čašu.

* Šta konkretno znači štrajk? Nećete održati sednicu Saveta na kojoj će biti odlučeno o dodeli pete nacionalne TV frekvencije i TV i radijskih frekvencija za Beograd? Do kada?

- Nije to štrajk samo članova Saveta REM, već i zaposlenih jer se ne osećamo bezbedno. Štrajk nije oročen. Trajaće dok ne prestanu pritisci na REM koje vrše N1 i Nova S i dok nadležni ne pronađu ko je nacrtao grafit na zgradi zamenika predsednika Saveta.

* Da li će rijaliti programi sada zadovoljno trljati ruke jer niko neće vršiti monitoring?

- Minimum procesa rada po zakonu mora da postoji. Znači, naše službe će raditi na održavanju sistema i monitoringu, samo u smanjenom obimu. Elektronski mediji će biti kontrolisani, a sankcije će biti izrečene kada prestane štrajk, baš kao što će tada biti donete i odluke o dozvoli za petu nacionalnu frekvenciju i dozvolama za zonu pokrivenosti Avala i područje grada Beograda.

* Odluka o štrajku ipak nije bila jednoglasna...

- Glasalo je više od dve trećine članova Saveta i to je dovoljno.

TABLOIDI I LAŽI

* NEKI članovi kažu da su prvo iz tabloida videli da je zakazana hitna sednica zbog štrajka, pre nego što su dobili zvanični mejl?

- Lažu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!