REZULTATI IZMEĐU 17. I 20. DECEMBRA: "Trenutno se kontroliše popis"

Novosti online

07. 12. 2022. u 09:58

DIREKTOR Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević izjavio je da će rezultati popisa biti objavljeni između 17. i 20. decembra. Ističe i da se sada kontroliše obuhvat popisa koji će, kaže, biti mnogo bolji od klasičnog zbog prednosti digitalnih registara.

РЕЗУЛТАТИ ИЗМЕЂУ 17. И 20. ДЕЦЕМБРА: Тренутно се контролише попис

Foto M. Anđela

Miladin Kovačević je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, naveo da se trenutno kontroliše popis, koji je na terenu 17. novembra završen.

- Popis se kontroliše tako što se radi takozvani ponovljeni popis na jednom uzorku. Digitalizacija pruža veće mogućnosti, pa radimo na upoređenju, odnosno identifikovanju osoba. Imamo čak i fiktivne osobe u popisu koje treba da budu izbačene - navodi Kovačević.

Prema njegovim rečima, važnije je i to što će se raditi i dopuna popisa, na osnovu administrativnih izvora.

- To se radi na kompjuterima. Zahvaljujući Zakonu o statistici, imamo pravo da koristimo evidencije, poput registra socijalnih osiguranika, centralni i administrativni registar stanovništva, poreska evidencija, kao i evidencija Nacionalne službe za zapošljavanje - kaže gost Jutarnjeg programa.

Dodaje da te evidencije omogućavaju pravljenje statističkog populacionog registra, te da se potom radi na upoređivanju – da li je osoba popisana ili nije.

- Ako nije popisana, Beograd je karakterističan jer ima najveći broj nepopisanih, onda ubacujemo - kaže Kovačević.

Direktor RZS-a Miladin Kovačević zaključuje da će ovaj popis stanovništva biti mnogo bolji od klasičnih, poput popisa iz 2011. godine kada nije postojala mogućnost da se koriste digitalni registri.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)