"UVEK JE BIO NA STRANI SRBIJE I SRPSKOG NARODA": Vučić uputio telegram saučešća porodici Milovana Danojlića

Tanjug

23. 11. 2022. u 14:00

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodici i poštovaocima književnika Milovana Miće Danojlića, koji je preminuo danas u Francuskoj.

УВЕК ЈЕ БИО НА СТРАНИ СРБИЈЕ И СРПСКОГ НАРОДА: Вучић упутио телеграм саучешћа породици Милована Данојлића

Foto: D. Milovanović/Tanjug/Vladimir Sporčić

- Sa velikom tugom sam primio vest o smrti Milovana Miće Danojlića, književnika i erudite, pesnika i kritičara, kosmopolite i čoveka jedinstvenog poetskog senzibiliteta našeg podneblja, koji je svojim britkim umom i neretko ogorčenim perom beležio i svetlo i mrak ljudske istorije, ali i našeg nacionalnog usuda, uvek na strani Srbije i srpskog naroda - naveo je Vučić.

On je istakao da je, kao neumorni hroničar teških vremena u kojima je stvarao, Danojlić i ličnim primerom pokazao da je nesalomiv duh jedini oslonac svih jakih ljudi, koji se kroz život probijaju verom u ono što rade.

- Osamostalio se vrlo rano i u život zakoračio kao u dugu borbu, tokom koje nam je nesebično darivao poetiku dubokog promišljanja i istančanog osećaja za etiku. I upravo taj ogoljeni izraz današnjice ogledao se u gotovo svakoj njegovoj reči i misli, koje sam neretko sa velikim poštovanjem slušao - naveo je Vučić u telegramu.

Ukazao je i da je retko ko sa tako dubokim uvidom u ljudsku stvarnost opevao ulogu i položaj pesnika u današnjem svetu, donekle bodlerovski, kao usamljenog bakljonoše čija je dužnost da se rečju probija kroz magle ljudskih slabosti, strasti i grešaka, ali i velikih dela i herojskih podviga koji daju nadu celom čovečanstvu.

- Za njega je forma bez sadržine označavala kraj ljudskog duha, a ispraznost savremenog doba, nametanu od onih koji su oskrnavili i zaboravili moralnu suštinu čoveka, smatrao je najvećim padom čovečanstva. Prezirao je licemerje, kukavičluk i ništavilo moderne civilizacije, razotkrivajući bespoštedno svaki njihov trag, unoseći poetsko svetlo istine i razotkrivanja u sve kutke ljudske duše - dodao je Vučić.

Podsetio je i da je i sam Danojlić rekao - "pesnik se može umoriti, može zapasti u očajanje i beznađe", ali nikada "ne može preći u neprijateljski tabor, onaj u kome su porobljivači i silnici. On je nepobedivi borac i kad goloruk izlazi u arenu".

- Kao takvoga ćemo ga pamtiti, uvereni da će njegove reči ostati putokaz svim našim naraštajima, kojima je i posvetio svoj život i delo. Izražavam duboko saučešće porodici, prijateljima i kolegama Milovana Miće Danojlića. Neka počiva u miru - naveo je predsednik Srbije.

Književnik i pesnik, član SANU, Milovan Mića Danojlić preminuo je danas, posle kraće bolesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (85)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)