ISPISNICOM BEŽE OD ODGOVORNOSTI: Danas se očekuje utvrđivanje odgovornosti nasilnih učenika Tehničke škole u Trsteniku

E.V.N.

23. 11. 2022. u 09:00

ODLUKA o sankcijama učenicima koji su učestvovali u maltretiranju profesorke engleskog jezika u Tehničkoj školi u Trsteniku trebalo bi da bude doneta danas.

ИСПИСНИЦОМ БЕЖЕ ОД ОДГОВОРНОСТИ: Данас се очекује утврђивање одговорности насилних ученика Техничке школе у Трстенику

Foto:FB

Sednica Nastavničkog veća zakazana je za 12 sati i 15 minuta, a pre toga slučaj će biti tema disciplinske komisije. Postoji mogućnost i da se razdvoji postupak prema učeniku koji je izmakao stolicu profesorki i prema dvojici učenika koji su taj događaj snimali telefonima, pa bi odluka o njima bila doneta krajem nedelje.

Kako nezvanično saznajemo, osim što je priložio izveštaj o navodnom zdravstvenom problemu svog sina, odnosno doneo potvrdu o njegovoj neuračunljivosti, otac učenika koji je izmakao stolicu profesorki podneo je i zahtev za ispisivanje deteta iz škole. To dodatno komplikuje situaciju, jer je zahtev podnet pre izricanja disciplinske mere.

Propisi predviđaju da, ukoliko se učenik ispiše pre disciplinskog postupka, on može odmah da se upiše u drugu školu, a onda ni stara, ni nova ne mogu da vode disciplinski postupak.

Trenutak izmicanja stolice profesorki, Foto printskrin jutjub

Direktor, međutim, ima zakonsko pravo da ispisnicu uskrati do okončanja disciplinskog postupka. Ukoliko je već isključen, đak do kraja školske godine ne može preći u drugu obrazovnu ustanovu, a sledeće godine upisuje se u isti razred u kome je bio kada je isključen.

Prema saznanjima našeg lista, pojedini profesori Tehničke škole tražili su i da se proveri autentičnost medicinskog izveštaja o neuračunljivosti, a priča se i da se porodica učenika okružila advokatima.

Oba postupka kojima su roditelji pribegli - pribavljanje potvrde o neuračunljivosti i zahtev da se dete ispiše iz škole - štite učenika od sankcija. Školski psiholog Branka Tišma kaže da ga to ne štiti od posledica po njegov razvoj.

- U slučaju neuračunljivosti deteta postoje obavezujuće procedure - dete mora da se leči, dobije terapiju (lekovi ili psihoterapija), mora da se prati njegovo lečenje i razvoj, kao i sredina u kojoj živi i ide u školu - pojašnjava Tišma i dodaje da nije jednostavno utvrditi neuračunljivost, jer je dete moralo i ranije pokazivati znake takvog ponašanja.

Advokat Tijana Kostić objašnjava slučaj da roditelj učenika nasilnika prilaže lekarsko uverenje o neuračunljivosti deteta nije uobičajen i da može biti upitan. Ukoliko je reč o verodostojnom izveštaju, gest svakako nije protivzakonit.

- Dešavali su se primeri kod hiperaktivne ili dece sa drugim poremećajima u ponašanju, da kada naprave incident u kontaktima sa drugom decom, roditelji donesu lekarsko uverenje o poremećaju od kojeg dete pati. Bilo je i situacija da se roditelji nekritički postavljaju, skloni da zaštite svoju decu po svaku cenu. Time se ovima šalje loša poruka da će uvek neko stati iza njihovih loših postupaka - kaže Kostić.

NASILNIŠTVO KAO KRIVIČNO DELO

ADVOKAT Petar Učajev smatra da se protiv učinilaca, s obzirom na to da imaju više od 16 godina, osim vaspitno-disciplinskog, može pokrenuti i krivični postupak i mogu im se izreći vaspitne mere. Tužilaštvo ih može teretiti za izvršenje krivičnih dela zlostavljanje i mučenje ili nasilništvo.

- Dostavljanje dokaza koji dovode u pitanje uračunljivost maloletnika može dovesti do drugačijeg ishoda eventualnog krivičnog postupka, dok kod vaspitno-disciplinskog ne bi imalo značaja - kaže Učajev.

* * * * * * * * *

Širenje vršnjačkog nasilja u Srbiji se ne zaustavlja - težak incident zabeležen među osnovcima u Subotici

Dečaka gurnuli, pa ostao bez slezine

SERIJA vršnjačkog nasilja u našoj zemlji nastavljena je u OŠ "Sonja Marinković" u Subotici, gde je učenika osmog razreda N. K., s leđa srušio vršnjak, a usled zadobijenih povreda, dečak je hitno operisan i odstranjena mu je slezina.

Otac povređenog đaka, Foto J. Lemajić

Incident se dogodio u ponedeljak u poslepodnevnoj smeni, na odmoru u holu škole. Sve su zabeležile kamere video-nadzora.

- Na snimku se jasno vide koškanje, guranje i udaranje mog deteta od strane nekoliko učenika. Moj sin je nastavio put ka učionici, ali iz grupe se izdvojio jedan dečak, znatno viši i krupniji, prišao mu s leđa i kao u karateu ga "počistio" - priča nam otac Dejan K.

- Pri padu ruka deteta je bila ispod tela, pa je došlo do nagnječenja rebra i rupture slezine. Iz škole su me pozvali i rekli da je dete palo i da se žali na bolove. Lekara niko nije pozvao. Pogledao sam snimak, sve mi je bilo jasno. Tražio sam od pedagoga da se pozove policija i direktor, ali sam dobio odgovor "da to tako ne ide".

Otac nije ni slutio razmere zadobijenih povreda.

- U bolnici je pregledan, pa je naložena operacija slezine. Kada sam to čuo, sve mi se okrenulo naglavačke - nastavlja otac.

- Dete je sada stabilno. Nalazi se na Odeljenju intenzivne nege na postoperativnom posmatranju. On će biti dobro, bez tog organa može da se živi.

OŠ "Sonja Marinković", Foto J. Lemajić

Otac povređenog školarca, međutim, ne krije ljutnju što njegov sin nije prvi put meta nasilja - godinama je izložen verbalnom, psihičkom, pa i fizičkom maltretiranju od strane pojedinih vršnjaka.

- Od prvog razreda upozoravam da dete dolazi kući plačući. Zamislite kako se oseća dete kom bace užinu kroz prozor ili polome naočare. Obraćao sam se nadležnima, ali su mi govorili da će sve rešiti unutar odeljenja - kaže Dejan.

U OŠ "Sonja Marinković" su nam potvrdili da škola poseduje snimak incidenta i da se postupa po propisanom protokolu.

- Pogledali smo video-zapis, sve se odigralo u tridesetak sekundi. Tim za vršnjačko nasilje je već sazvan, a deca učesnici u prisustvu roditelja davali su izjave. Nema nikakvog zataškivanja, svi roditelji su momentalno obavešteni i škola radi po protokolu po kom se postupa u ovakvim situacijama - izjavio je Pajica Bašić, direktor OŠ "Sonja Marinković" - Jedini slučaj koji je zabeležen sa povređenim dečakom je kada su mu u petom razredu polomljene naočare, a tada smo se svi angažovali i rešili slučaj. J. L.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)