DONETA ODLUKA AKTIVA SVIH DIREKTORA ŠKOLA U TRSTENIKU: Najoštrije kazniti nasilnike, puna podrška za profesorku

S.Babović

21. 11. 2022. u 09:54

AKTIV direktora osnovnih i srednjih škola u Trsteniku jutros je najoštrije osudio nasilje koje se dogodilo u Tehničkoj školi i zahteva kažnjavanje vinovnika incidenta.

ДОНЕТА ОДЛУКА АКТИВА СВИХ ДИРЕКТОРА ШКОЛА У ТРСТЕНИКУ: Најоштрије казнити насилнике, пуна подршка за професорку

FOTO: Novosti

Aktiv je nakon sastanka izašao sa zajedničkim stavom: puna podrška napadnutoj profesorki engleskog jezika Mariji Stevanović i kolektivu škole.

- Nedopustivo je da neko bude izložen nasilju i da se oseća nebezbedno u svom okruženju ili na svom radnom mestu - rekla je posle sastanka Milena Turk, predsednica opštine, koja je inicirala sastanak Aktiva.

- Naša poruka je da smo rešeni da zajedničkim naporima iskorenimo nasilje i iz naših škola i iz našeg društva, a naš zajednički stav je da pružimo podršku profesorki Mariji, sa željom da se brzo oporavi i da se što pre vrati svim aktivnostima. Šaljemo i poruku nulte tolerancije na nasilje - ističe Milena Turk.

Predsednica opštine upozorava da na iskorenjivanju nasilja celo društvo, instutucije, prosvetni radnci i roditelji moraju da budu jedinstveni. Podvlači i da je u razgovoru sa profesorkom istakla da ovo mora biti poslednji put da je neko doživeo i pretrpeo nasilje bilo koje vrste. Ističe da je nemili događaj izazvao oštre reakcije u javnosti, kao i da je u potpunosti ispoštovana zakonska procedura u samom reagovanju na incident.

- I Tehnička i sve ostale škole su zaista tokom godina iznedrile brojne kvalitetne kadrove, u njima rade izuzetni profesori i jako je značajno da ih podržimo u njihovom radu - zaključuje Milena Turk.

FOTO: Novosti

Aleksandar Srećković, direktor Gimnazije „Vuk Karadžić” i predsednik Aktiva, ističe da je ceo Aktiv zgrožen nasiljem koje se dogodilo.

- Zahtevamo da se najoštrije kazne vinovnici ovakvog čina i da se što pre zakonskom regulativom reši da prosvetni radnici imaju veće mogućnosti da budu zaštićeni od ovakvih slučajeva - iznosi Aleksandar Srećković.

- Nadamo se da će se koleginica brzo oporaviti, dajemo veliku podršku i njoj i kolektivu Tehničke škole - kaže direktor.

U radu Aktiva učestvuju direktori osam osnovnih škola u Trsteniku, direktori Tehničke škole i Gimnazije, Doma učenika, Predškolske ustanove i Muzičke škole.

Kako su „Novosti” objavile, u incidentu koji se odigrao u popodnevnoj nastavi 9. novembra, N. Ž. (17) je izmakao stolicu profesorki, koja je potom pala na pod. M. M.(18) i I. K. (17) su događaj snimali mobilnim telefonima, odnosno uživo je prenošen na Instagram storiju u jednom, a Viber porukama deljen snimak u drugom slučaju. Nakon što je profesorka pala na pod, đaci su se smejali. Nezvanično se govori o mogućem isključenju u jednom slučaju, odnosno jedinicama iz vladanja u dva slučaja.

Očekuje se i izjašnjavanje nadležnog tužilaštva.

- U ovom trenutku imam samo jednu želju, da se nasilje u školama više ne događa - rekla je za „Novosti” nakon događaja profesorka Marija Stevanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)