IZGRADNJA KUĆE SRPSKE NAUKE POČINJE NA LETO: Kampus BIO4, koji će objediniti deo fakulteta i instituta, biće završen do 2025. godine

V. C. S.

17. 11. 2022. u 08:00

IZGRADNjA kuće srpske nauke - Bio4 kampusa počeće u avgustu ili septembru sledeće godine i trajaće do 2025 - potvrdila je ministarka za nauku, inovacije i tehnološki razvoj Jelena Begović, posle obilaska Biopolisa u Singapuru, dok je premijerka Ana Brnabić ocenila da će novi kampus mnogo značiti za srpsku nauku i ekonomiju.

ИЗГРАДЊА КУЋЕ СРПСКЕ НАУКЕ ПОЧИЊЕ НА ЛЕТО: Кампус БИО4, који ће објединити део факултета и института, биће завршен до 2025. године

Foto Promo

- Singapurski kampus je jedan od prvih biotehnoloških kampusa u svetu i bilo je dobro čuti da smo na pravom putu. Tako da je ovo možda i finalna potvrda da sada krenemo u izdavanje lokacijskih uslova i već sledeće godine u izgradnju našeg Bio4 kampusa.

Očekujem da će nam to u narednim godinama doneti brži ekonomski razvoj, dalji rast plata, penzija i sve jače Srbije - rekla je premijerka.

Begovićeva je naglasila da je izgradnja Bio4 kampusa strateška investicija i jedna od najboljih ideja u proteklih nekoliko decenija što se tiče ulaganja u nauku. Istakla je da je u Singapuru bilo veoma korisnih saveta od ljudi iz Biopolisa.

- Ako sve to budemo uradili i sproveli u delo, mislim da nas čeka svetla budućnost što se tiče biotehnologije i uvođenje koncepta bioekonomije u srpsku ekonomiju i srpsko društvo - ocenila je ministarka.

Premijerka Brnabić razgleda maketu kampusa u Singapuru, Foto Tanjug

Naziv Bio4 skraćeno predstavlja četiri ključne oblasti: biomedicinu, biotehnologiju, bioinformatiku i biodiverzitet. Planirano je da na jednom mestu budu: Tri fakulteta Univerziteta u Beogradu (Biološki, Farmaceutski i Grupa za bioinženjering Tehnološko-metalurškog fakulteta) i osam naučnih instituta: Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Centar za održivo upravljanje bioresursima i prirodne proizvode Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković", Institut za medicinska istraživanja, Institut za multidisciplinarna istraživanja, Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije, Institut "Biosens", Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" i Institut za primenu nuklearne energije (INEP).

Foto Promo

U kampusu će biti i deo Naučno-tehnološkog parka Beograd, Centar za ideje - mesto susreta istraživača i studenata iz različitih oblasti, kao i istraživačko-razvojni centri kompanija. Kampus će dobiti i Centar za eksperimentalne životinje (vivarijum), objekte za iznajmljivanje privredi, ali i smeštajni objekat za gostujuće predavače, profesore, studente.

Jelena Begović, Foto Tanjug

INVESTICIJA

UKUPNA investicija biće oko 190 miliona evra za izgradnju, plus još oko 100 miliona evra za opremanje. Predviđeno je oko 1.200 profesora i istraživača i oko 4.000 studenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana