VUJOVIĆ: Ulaganje u ekologiju ostaje prioritet

Novosti onlajn

13. 11. 2022. u 10:57

MINISTARKA zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da će ulaganje u zaštitu životne sredine ostati jedan od prioriteta i u budućnosti, a fokus će, kako je navela, biti na izgradnji nedostajuće zelene infrastrukture u Srbiji i smanjenju aerozagađenja.

ВУЈОВИЋ: Улагање у екологију остаје приоритет

Foto: Ministarstvo

Ministarka je navela da se u više lokalnih samouprava u Srbiji gradi kanalizaciona mreža, koja je preduslov za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda. Ona je dodala da je reč o kapitalnim investicijama koje će doprineti podizanju standarda zaštite životne sredine i boljem kvalitetu života.

Među najznačajnije projekte resornog ministarstva, Vujović je istakla izgradnju sedam regionalnih centara za upravljanje čvrstim otpadom, koji će rešiti pitanje odlaganja i tretmana otpada za 50 lokalnih samouprava. Prema njenim rečima, prvi radovi na ovim projektima u planu su već početkom sledeće godine.

Govoreći o kvalitetu vazduha, ministarka je istakla da zagađenje postoji više od 50 godina i dodala da je u prethodne dve godine najviše urađeno za čistiji vazduh u Srbiji.

- Zamenili smo veliki broj kotlarnica u toplanama i javnim ustanovama, koje sada koriste ekološki prihvatljivije energente, a građanima u više lokalnih samouprava omogućili da uz subvencije zamene kotlove u svojim domaćinstvima. Pored toga, dajemo i subvencije za kupovinu eko vozila, a iz godine u godinu širom Srbije realizujemo i projekte pošumljavanja. Država ulaže i velika sredstva u sisteme za odsumporavanje u termoelektranama, a efekat toga će biti vidljiv u narednim godinama - rekla je Vujović.

Ministarka je navela da razume deo građana koji očekuju da se problem aerozagađenja što pre reši, ali da je neodgovorno to što pojedinci tvrde da ništa po tom pitanju nije urađeno.

- Rezultati postoje i ulagaćemo još više. Zaštita životne sredine ne bi trebalo da bude teren za podele u društvu, već polje zajedničkog delovanja u kojem svi težimo istom cilju, a to je čista i zdrava Srbija očuvana za generacije koje dolaze - istakla je Vujović. 

Ministarka se osvrnula i na veliku akciju pošumljavanja "Srbija sadi", koja se trenutno sprovodi u 30 gradova i opština, i zahvalila građanima koji su se u velikom broju priključili i time dali doprinos ovoj akciji.

- Pošumljavanje jeste jedan od načina da zajedno unapredimo životnu sredinu i kvalitet vazduha, a samo tokom ove akcije će biti posađeno više od 50 hiljada sadnica širom Srbije. Sa ovakvim aktivnostima nastavićemo i u budućnosti - poručila je Vujović.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

ŠPANCI U ČUDU: Rafael Nadal ponižen kao nikad do sada

ŠPANCI U ČUDU: Rafael Nadal ponižen kao nikad do sada

Novak Đoković dokazao je svima više puta da je najbolji teniser svih vremena. Dok pojedinci pokušavaju sve to da umanje i da ubace i Rodžera Federera u tu trku, srpski as nastavlja da dominira. Sada je jedan podatak pokazao koliko je on ispred svih, a to se nikako neće dopasti Rafaelu Nadalu i Karlosu Alkarazu.

04. 10. 2023. u 08:51

Komentari (2)

NJEGOVI RODITELJI CRVENE KAD GOD ME SRETNU Čačanin posle svadbe zvao sve goste - otkrio ko mu je podvalio