PLAVA ČETVORKA ZA LEČENJE: Akciju za pomoć Crvenčanki prati priča o trojici neobično povezanih aktera

Z. Rajić

07. 11. 2022. u 06:30

ZA lečenje četvorogodišnje Teodore Neuročni iz Crvenke, koja boluje od paralize leve šake i alergije na gluten, vredan prilog obezbeđen je aukcijskom prodajom vaterpolo kapice.

ПЛАВА ЧЕТВОРКА ЗА ЛЕЧЕЊЕ: Акцију за помоћ Црвенчанки прати прича о тројици необично повезаних актера

Dragiša Đuričić i Vanja Udovičić, Foto Privatna arhiva

AKCIJU ZA POMOĆ CRVENČANKI PRATI PRIČA O TROJICI NEOBIČNO POVEZANIH AKTERA

Ovu humanu akciju prati zanimljiva priča o trojici neobično povezanih aktera.

Kapicu je na licitaciju dao književnik iz Crvenke Dragiša Đuričić, pisac autobiografskog romana "Kako su mi pobegla invalidska kolica". Unikatni suvenir dobio je posredstvom čuvenog kiropraktičara Ljubiše Stankovića iz Leskovca, kojem je posvetio roman, jer ga je ovaj spasao da ne ostane invalid. Kapica je pripadala nekadašnjem vaterpolo reprezentativcu i dosadašnjem ministru omladine i sporta Vanji Udovičiću.

- Krajem 2012. godine sedimo kod pokojnog Ljubiše u Leskovcu. Tu je i tata vaterpoliste Zlokovića.

- `Oćeš li Zlokovićevo kapče? - pita me Ljubiša.

- Jok, daj ti meni Vanjino kapče - rekoh mu iz šale.

- Vanje iz Kragujevac? - pita Ljubiša.

- Da, samo ne kapče iz Kragujevac, već četvorku iz reprezentacije - priča Đuričić.

Kaže da je Ljubiša, koji je lečio naše vrhunske sportiste, istog momenta mobilnim pozvao Udovičića i pitao ga ima li kapče za "onog pesnika, onog mog ludaka što je napisao roman na mene", podsećajući Vanju da mu je poklonio taj roman.

- Imam, čika Ljube, nek se javi kad krene iz Leskovca, sačekaću ga kod Batočine, i ima kapče, dvanaesku - odgovorio je Vanja.

- Sine, imaš li plavu četvorku, Srbija? - pitao je Ljubiša, a Vanja odgovorio: "Nemam trenutno, ali sad igramo Svetsku ligu, pa ću je ostaviti, može?" Klimnuo sam glavom, a Ljubiša je potvrdio: "Može, sine" - priseća se Dragiša.

Potpisivanje kapice, Foto Privatna arhiva

Četiri-pet meseci kasnije Ljubiša je, krajem aprila 2013. godine, došao u Crvenku i doneo Đuričiću Vanjinu plavu četvorku.

- Naravno da sam zanemeo. Bilo je to i poslednji put da sam video Ljubišu, koji je posle mesec dana umro - ispričao je Đuričić.

Pre dve godine Udovičić je kao ministar posetio Crvenku, a Đuričić ga je dočekao s plavom četvorkom na glavi. Ministar je bio zbunjen, ali je bilo dovoljno da ga pesnik podseti na Ljubišu i roman. Na kapu je tada "pao" Udovičićev autogram.

ŠETNjA 35 KILOMETARA ZA TEODORU

BOJANA Šukara Neuročni, majka devojčice kojoj je potrebna pomoć, ističe da je neizmerno zahvalna Đuričiću, jer zna koliko je bio vezan za kapicu vaterpoliste proglašenog 2010. za najboljeg igrača na svetu. Đuričić, koji je i veliki ljubitelj pešačenja, šetao je ovog leta 35 kilometara od Crvenke do Sombora, apelujući da se pošalje SMS 892 na 3030 za pomoć malenoj Teodori.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!