"NOVOSTI" DECI ZASLADILE ŽIVOT: Održana humanitarna akcija "Najtorte", čime je završena festivalska nedelja povodom 69. rođendana našeg lista

Snježana Vidačković

22. 10. 2022. u 20:00

ŠLAG na tortu Festivala naše kuće, trećeg po redu, organizovanog povodom 69. rođendana "Večernjih novosti", bila je tradicionalna humanitarna akcija "Najtorte".

НОВОСТИ ДЕЦИ ЗАСЛАДИЛЕ ЖИВОТ: Одржана хуманитарна акција Најторте, чиме је завршена фестивалска недеља поводом 69. рођендана нашег листа

"Korpa slatkiša" (u sredini), Foto D. Milovanović

Svi koji su se juče našli u centru prestonice, beogradskoj Knez Mihailovoj ulici zastali su ispred galerije "Progres" da vide lepo ukrašene slatkiše, kojima su obradovani štićenici iz domova za decu u Sremčici, Zvečanskoj, Jabuci, a život je zaslađen i deci iz Udruženja "Rode" sa Karaburme, te "Živimo zajedno" koji su baš juče proslavili 25 godina postojanja.

Ljiljana Ćosić, Foto D. Milovanović

Ove godine, u našoj humanitarnoj akciji koja broji već 33 leta, učestvovalo je više desetina čitateljki, koje su posvećeno i sa ljubavlju napravile torte za devojčice i dečake sa smetnjama u razvoju i za one o kojima nema ko da brine.

Njihova mašta i vešte ruke umesile su neobične slatke kreacije koje su mnogobrojne posetioce ostavljale bez daha - korpicu sa voćem, kucu, junake iz crtanih filmova, medu, nebo sa zvezdicama, a bilo je onih sa motivima srpske narodne nošnje, te bureta rakije šljivovice.

Deo dama, naših vernih čitateljki koje su i ove godine umesile slatke đakonije za pamćenje, Foto D. Milovanović

Specijalni žiri odlučio je da je najlepša korpica sa slatkišima koju je pripremila Jasmina Kosanović iz Barajeva. Ova medicinska sestra već 20 godina učestvuje u našoj humanitarnoj akciji i svaki put, kako ponosno kaže, sa radošću priprema đakonije. Od dečje komisije usledilo je priznanje i za Jasmininu tortu.

- Pobednička, "kuca" namenjena je deci koja su alergična na jaja - kaže nam Jasmina. - U pitanju je "grčki sladoled" u koji idu čokolada, šlag, mleko... Dakle, svi mališani koji imaju problem sa alergijom mogu da je jedu. Druga torta, korpa slatkiša je čokoladna, odnosno "baron". Nisu bile zahtevne za pripremu, pomagali su mi suprug i naše dve unuke, te mi je zbog njih još draže što me je nagradio dečji žiri. Inače, članica sam Udruženja žena iz Barajeva i mi redovno učestvujemo u humanitarnim akcijama i spremamo kolače.

Po najmlađima najbolja "kuca" , Foto D. Milovanović

Drugo mesto osvojio je slatkiš koji je napravljen iz nekoliko delova. Uz pomoć fondana i vrednih ruku naših domaćica, na tacni su se stvorili - bure za rakiju, čutura i gajbica zrelih šljiva, dok je čokoladna torta ukrašena slatkim srcima zaslužila "bronzu".

Divna Čanaćević iz Fonda humanosti "Novosti" zahvalila je vrednim damama na učešću i podsetila kako je nastala ova plemenita manifestacija:

- U početku, to je bila akcija časopisa "Nada", a nastala je kada je novinarka tog lista otišla u Zvečansku. Pitala je jedno dete šta bi volelo da jede, da bi joj ono odgovorilo "ja samo tortu volim". I evo, trajemo već 33 godine. Kao i dosad, ne zna se čiji je slatkiš lepši.

Mnogi prolaznici divili se slatkim kreacijama, Foto D. Milovanović

Više od tri decenije u "Najtortama" učestvuje i Ljiljana Ćosić iz Zemuna. Iako slabije pokretna, došla je juče u galeriju "Progres", gde je izložila svoju "švarcvald" tortu, koju je ukrasila slikom žabe, za šta je dobila specijalnu nagradu.

- Za ove 33 godine bilo je svega, ali ništa ne može da se meri sa dečjim osmehom - priseća se Ljiljana.

- Svaki put su to druga deca i uvek se jednako obraduju. Nikad nisam pravila dva puta isti slatkiš, uvek po nekom drugom receptu, ali znam da nema greške sa "vasinom", "kinder" i "švarcvald" tortom. Sve ovo vreme radim iz čiste ljubavi, iz humanosti. Još kao srednjoškolka, dok sam radila u Crvenom krstu, bila sam svedok mnogih teških sudbina, pogotovo dece i odlučila sam da im ovako ulepšam delić detinjstva.

Jasmina Kosanović (desno) sa Divnom Čanaćević, Foto D. Milovanović

Tokom poslednjeg festivalskog dana "Novosti", na predstavljanju torti bili su i članovi Udruženja "Živimo zajedno", koji su baš juče proslavili četvrt veka postojanja. Kako je rekao osnivač Dejan Kozić, njihova misija je da osobe sa smetnjama u razvoju učini vidljivim, prisutnim i aktivnim u svim segmentima društvenog života, da afirmiše sve njihove sposobnosti i individualnost, te da promoviše njihova prava i omogući im dostojanstven i ispunjen život.

Foto D. Milovanović

- Baš ovog dana nam je rođendan i torte su nam dobro došle. Velika je radost za tu decu, jer je torta finale svakog događaja, a nema mališana koji ne voli da se zasladi.

Istog mišljenja je i Ljubiša Jovanović, pomoćnik direktora Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj, koji kaže da je ova akcija "Novosti" pravi podvig.

- Oni se raduju kad dođe torta, jedva čekaju da vide kako su ukrašene, da ih probaju.

Foto D. Milovanović

Nekima je malo žao da je načnu. Fascinantno je to da žene, dok prave slatkiše, misle na neku drugu decu. To je onda više od torte, ljubav kad znaš da će neko da se obraduje onom što mu daješ. Zaista je divno što ova akcija traje 33 godine. Svaka čast i damama i "Novostima" - govori Jovanović.

U Galeriji "Progres" obeleženo je i 20 godina rada Fonda humanosti "Novosti" koja je, uz podršku plemenitih ljudi i društveno odgovornih firmi, pomogla više od 8.000 porodica koje žive na rubu egzistencije i više od 5.000 mališana, uglavnom onih sa posebnim potrebama, u sirotištima... Pomagala je naša fondacija i izbeglicama, raseljenima, školama, manastirima, crkvama...

Dejan Kozić (desno) iz udruženja "Živimo zajedno", Foto D. Milovanović

Inače, festivalska nedelja "Novosti" počela je u ponedeljak 17. oktobra, kada je u "Progresu" otvorena izložba najboljih karikatura sa 55. konkursa "Pjer" i uručenje nagrada ovogodišnjim dobitnicima zlatnog, srebrnog i bronzanog "Pjera", te za portret karikaturu "Ranko Guzina", kao i za najboljeg mladog karikaturistu. Družili su se mnogobrojni gosti, prijatelji naše kuće, tokom svih festivalskih dana, sa piscima Matijom Bećkovićem, Radoslavom Laletom Pavlovićem, Žižom Radivojević, čija su dela objavile "Novosti", a pred publikom, premijerno, uoči Sajma knjiga, predstavili smo naša nova ekskluzivna izdanja "A vi tako volite Dostojevskog", čiji je prevodilac i priređivač Želidrag Nikčević i "Dosije Ukrajina" Milanka Šeklera. Na istom mestu održane su i panel diskusije "Ćirilica u medijima" i "Digitalni mediji u Srbiji".

Posetioci uživali u "Progresu", Foto D. Milovanović

TALENTOVANE I ZA PESMU

VREDNE dame iz Udruženja žena u Barajevu ne samo da su juče donele svoje slatke đakonije, nego su i manifestaciju "Najtorte" uveličale pesmom "Mi smo deca neba", što je izazvalo oduševljenje posetilaca. Takođe, jedna od dobitnica Ljubica Stefanović odrecitovala je svoju pesmu o humanosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024