VREMENSKA PROGNOZA RHMZ ZA NOVEMBAR: Do kada će biti natprosečno toplo i da li će krajem mesec pasti sneg

Novosti online

01. 11. 2022. u 22:33

PREMA trenutnim prognozama Republičkog hidro-meteorološkog zavoda (RHMZ) tokom prve nedelje novembra očekuje se jači uticaj antciklona, pa se prognozira stabilno i suvo vreme, koje će pratiti natprosečno visoke temperature za ovaj period godine.

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА РХМЗ ЗА НОВЕМБАР: До када ће бити натпросечно топло и да ли ће крајем месец пасти снег

Foto: Depositphotos

Jutarnja temperatura kretaće se od od pet do deset stepeni, a tokom dana iznosiće oko 20 stepeni.

Direktor RHMZ-a Jugoslav Nikolić najavio je toplo vreme u novembru i u tromesečnoj prognozi.

„Od 2. do 5. novembra maksimalne vrednosti u većini mesta biće od 17 do 23 stepeni, a od 6. do 10. novembra u intervalu od 14 do 19 stepeni. Padavine će u toku perioda biti učestalije u regionu Jadrana i zapadnog Balkana, dok se u Srbiji tek ponegde očekuje kratkotrajna kiša uz košavu koja će u Vojvodini, Podunavlju i Pomoravlju duvati od 4. do 6. novembra. Jutarnji mraz se u prvoj dekadi novembra ne očekuje, kao ni sneg na planinama, dok će u drugoj i trećoj dekadi biti od dva do osam mraznih dana u nižim predelima“, kaže Nikolić.

On dodaje da se u Srbiji očekuje topao novembar sa srednjom temperaturom vazduha do jednogstepena iznad višegodišnjeg proseka.

„Srednja novembarska temperatura imaće vrednosti u intervalu od šest do osam stepeni, a u planinskim predelima od tri do šest stepeni. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za novembar biti od 11 do 14 stepeni u nižim predelima, a u planinskim predelima od šest do 10, dok će srednja minimalna temperatura vazduha biti u intervalu od dva do pet stepeni, a na planinama od nula do dva stepena“, objašnjavaon, i dodaje da se u drugoj i trećoj dekadi meseca prognozira od dva (u Somboru i Kikindi) do osam (u Kragujevcu i Nišu) mraznih dana u nižim predelima sa minimalnom dnevnom temperaturom vazduha nižom od nula stepeni, a na planinama od 10 (na Crnom Vrhu) do 13 (na Kopaoniku i Zlatiboru) dana.

Tokom novembra se prognozira količina padavina u domenu višegodišnjeg proseka u većem delu zemlje, dok se na jugozapadu Srbije očekuje deficit padavina.

Prognozira se da će novembarska količina padavina u nižim predelima biti od 50 do 70 mm, a na planinama od 60 do 90 mm. Očekuje se od 10 (u Kuršumliji) do 12 dana (u Valjevu i Požegi) sa padavinama a u brdsko-planinskim krajevima od 12 (u Sjenici) do 15 dana (na Crnom Vrhu), preneo je „Kurir“.

Sneg u drugoj polovini meseca

Prema prognozi meteorologa Ivana Ristića u drugoj polovini meseca uslediće promena vremena, talasi vlažnog i sve hladnijeg vazduha usloviće prolazna naoblačenja i postepen pad temperature sa kišom u nizinama i snegom na planinama. U trećoj dekadi meseca pad temperature i sneg.

Ristić prognozira jače zahlađenje u poslednjim danima novembra koje će doneti i pojavu prvog snega u nižim predelima.

„Tokom treće dekade jutarnje temperature od nula do pet stepeni a najviše dnevne od pet do 10 stepeni. Jače zahlađenje krajem treće dekade, tačnije oko 26. novembra, kada se očekuje pojava snega i u nižim predelima“, zaključuje on.

sputnikportal.rs

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)