KOLONA NIJE BILA VOJNA META: U Sarajevu održan glavni pretres za "Dobrovoljačku", za šta je optužena Ganićeva grupa

S. M.

27. 10. 2022. u 07:45

OVO je juče poručio tužilac Tužilaštva BiH Mladen Vukojčić na glavnom pretresu protiv grupe predvođene Ejupom Ganićem, visokopozicioniranim funkcionerom ratnog režima Alije Izetbegovića, optužene za poznati ratni zločin protiv vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

КОЛОНА НИЈЕ БИЛА ВОЈНА МЕТА: У Сарајеву одржан главни претрес за Добровољачку,  за шта је оптужена Ганићева група

Zločin u Dobrovoljačkoj, Foto RTRS

Vukojčić je istakao da će Tužilaštvo tokom postupka dokazati odgovornost za ratni zločin nad vojnicima JNA, koji su se pod pratnjom Unprofora, evakuisali iz kasarne "Bistrik" u Sarajevu. U svojevrsnoj zasedi veliki broj vojnika je ubijen, a ranjenici i zarobljenici su preživeli torturu. U istoj koloni nemilostrdno su ubijani i civili, a kolona nije mogla da bude legitiman vojni cilj.

Iz Tužilaštva su predložili saslušanje 277 svedoka i više veštaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice.

Odbrana optuženih poručila je na glavnom pretresu da će predložiti dokaze kojima će srušiti optužnicu.

Suđenje Ganiću i grupi, iako je optužnica podignuta još 27. aprila, više puta je odlagano, a na početak glavnog pretresa čekalo se pun mesec. Osim Ganića, optuženi su i Zaim Backović, Hamid Bahta, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiška. Njima se stavlja na teret da su 3. maja 1992. godine napali nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, koja je pod pratnjom mirovnih snaga UN napuštala grad. Oni su optuženi da su u okviru svojih funkcija i ovlašćenja zajedno sa svojim podređenima planirali, podstrekavali i izvršili ovaj brutalni napad.

Ejup Ganić, Foto Faktor.ba

Takođe, terete se da nisu sprečili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, kao i da su odgovorni za mučenje i nečovečno postupanje prema zarobljenim vojnicima, te da su pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina.

Prema sakupljenim informacijama, u masakru u samoj Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine, kao i zločinima koji nisu počinjeni na ovom mestu, ali jesu u istim okolnostima (pripadaju "predmetu Dobrovoljačka"), ubijena su 42 pripadnika JNA.

SARADNjA SA TUŽILAŠTVOM

DIREKTOR Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS Milorad Kojić ističe da postoji dovoljno materijalnih i drugih dokaza da se odgovorni za stravični zločin u Dobrovoljačkoj adekvatno kazne.

- Republički centar je aktivno godinama učestvovao u prikupljanju ovih dokaza i sve to vreme aktivno sarađivao sa predstavnicima nadležnog tužilaštva - naglašava Kojić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!