NEPOBEDIVA SNAGA RUSKE KULTURE: Promocija zbornika "A vi tako volite Dostojevskog?" koji je priredio Želidrag Nikčević

D. Matović

19. 10. 2022. u 19:41

U KNjIZI se nalaze tekstovi ponajboljih ruskih pisaca i intelektualaca. Oni pišu kao vrhunski profesionalci. Želeo sam da pokažem srpskim čitaocima šta se dešava in vivo.

НЕПОБЕДИВА СНАГА РУСКЕ КУЛТУРЕ: Промоција зборника А ви тако волите Достојевског? који је приредио Желидраг Никчевић

Želidrag Nikčević i Milorad Vučelić, Foto D. Milovanović

Kolumne sakupljene u ovoj knjizi pokazuju kako se može postati vrhunski pisac i patriota. Divne su. Bio sam srećan kao da sam ih sam napisao. Mnogi nam govore da smo se opismenili u februaru, kao da ne znamo šta se događalo prethodnih osam godina. Ruski pisci iz različitih uglova sagledavaju situaciju, snagom svog stila svedoče o kulturi ruskog naroda. A, ta kultura je nepobediva.

Ovo je sinoć u Galeriji "Progres", na predstavljanju zbornika "A vi tako volite Dostojevskog?", izdanja naše kuće, rekao priređivač i prevodilac Želidrag Nikčević.

Reč je o svojevrsnom zborniku kolumni savremenih ruskih pisaca, filozofa i intelektualaca. One su objavljivane u ruskim novinama od februara, kada je kulminirao sukob u Ukrajini i, po rečima priređivača,  dragocena su pomoć da bolje shvatimo nimalo jednostavnu situaciju.

Urednica izdavačkog sektora "Novosti" Jelena Jovović naglasila je da je naslov knjige preuzet iz kolumne slavnog pisca Zahara Prilepina.

Na brojne izazove ruski pisci i intelektualci, među kojima su uz Prilepina i German Sadulajev, Lav Pirogov, Anatolij Vaserman, Andrej Tkačov, Marina Hakimova Gacemajer, Boris Mjačin, Olga Andrejevna, Marija Zaharova..., odgovaraju brzo i briljantno, tumačeći sudbinu, politiku i obaveze svoje zemlje. Iako različitih političkih uverenja, složni su da postoji dug prema otadžbini. Zalažu se za odbranu ruskog duha, kulture i jezika, a u potezima ukrajinske vlasti vide opasnost.

- Želidrag je pokazao entuzijazam prevodeći ove tekstove. Bio sam fasciniram njima.

Nisam imao teži posao nego dok sam pisao predgovor, zato što ovakve tekstove mogu pisati samo Rusi. Samo neko iz takve kulture i specifičnog odnosa prema svetu može tako da piše -  rekao je na promociji knjige Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik Kompanije "Novosti".

On je dodao da se probuđena i preporođena Rusija suočila sa zapadnim svetom, koji dovršava proces potpune revizije istorije.

- Ruski narod i njegova država i kultura svrstani su na goru stranu sveta i proglašeni najvećim svetskim zlom. Sve žrtve pale za pobedu dobra u Evropi proglašene su nehumanim zavojevačima. Svetom su ovladale potpune inverzije i poricanja očiglednog.

Suočeni sa ovakvom situacijom, Rusija, a posebno ovi ruski intelektualci, nemaju više potrebu da se pravdaju pred bilo kime, niti da odmeravaju po tuđinskim i tobože liberalnim i neoliberalnim, pravim ili lažnim kriterijumima svoje dobro, uspehe i neuspehe.

Vučelić ističe da vlade i javno mnjenje na Zapadu u Rusiji vide samo energente i beskrajni "nepravedno" zauzeti prostor koji bi joj trebalo oduzeti kada na tom putu ne bi stajala moćna i snažna vojska Rusije:

- Zapadne vlade ne pokazuju da uopšte misle o "danu posle" oružanog sukoba, u koji se sve dublje uvlače, nema ni jednog jedinog mirovnog plana niti sličnog pokušaja. Zato se na evroazijskom i prostorima na drugim kontinentima pomalja ne teška konkurencija već postojećem bezumlju nego prava i velika alternativa koju je još uvek teško potpuno shvatiti i uobličiti, ali koja ohrabruje i iskušava.

Vučelić je naglasio da je Zapad pokušavao da svoju otvorenu viševekovnu mržnju prema Rusiji - carskoj, boljševičkoj, putinovskoj - prikrije izvlačeći iz nje ogromne materijalne dobiti.

- Širena je bestidna propagandna priča kako se NATO na Ukrajinu agresivno vojno ne širi nego brine o univerzalnoj bezbednosti i miru u svetu - kazao je Vučelić. - Ne bore se protiv Rusije i ruskog naroda nego protiv Putinovog nedemokratskog režima, koji ugrožava demokratski uređenu Ukrajinu, kojom, inače, vladaju banalni i brutalni i javno deklarisani nacisti i fašisti iz liberalnog šinjela. I da skratimo: onda su sve maske pale i Zapad se prepustio totalnoj raspomamljenoj rusofobiji. Sopstveni "otkaz kulture" se skladno spojio sa zabranom svih ruskih klasika i ruske kulture uopšte.

Sudbina ruske kulture je, kako je rekao Vučelić, neodvojiva od sudbine ruske države, čak i tamo gde joj se suprotstavlja.

- Rat majdanovskih ukrajinskih nacista protiv ruskog naroda u Donbasu, i ne samo u njemu, traje punih osam godina. U njemu je pobijeno više od 18.000 civila. A, ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini traje tek nešto više od šest meseci. Prošlo je punih osam godina terora zvaničnog Kijeva koji niko na Zapadu nije hteo da vidi. Tačnije, zdušno su to pomagali i podsticali. A, i ovde kod nas je tek poneko nešto hteo da zna i sazna o tome. Za nevolju, i u Moskvi je bilo skoro isto tako. Dakle, tekstovi koji se nalaze u ovoj knjizi počivaju na relativno dugom iskustvu, a ne samo na onom od poslednjih šest meseci. To je važno, čini mi se, zbog toga da se razume da ovo nisu stvaraoci koji se namah odazivaju na neki događaj ili jubilej, pa pišu prigodne tekstove ili poruke podrške. Treba imati na umu da ovde prikazan način razmišljanja ruskih intelektualaca nije zvaničan, niti visokopozicioniran u prestoničkim kulturnim strukturama. Ali, svakako je činjenica da ovi sjajni tekstovi tvore novi duh prelomnog vremena - kazao je Vučelić.

Foto D. Milovanović

Promocija zbornika Želidraga Nikčevića izazvala je veliku pažnju Beograđana, a među pristunima u Galeriji "Progres" bili su profesor dr Milo Lompar i Ljubinka Milinčić, glavna i odgovorna urednica "Sputnjika Srbija".

PREDSTAVLjANjE I NA "KUSTENDORFU"

Iako je bilo najavljeno da će na promociji zbornika govoriti i naš slavni reditelj i pisac Emir Kusturica, on je opravdano izostao zbog zakazanog koncerta u Budimpešti. Ali, po Vučelićevim rečima, profesor Kusturica će ovo vredno izdanje kompanije "Novosti" predstaviti na narednom "Kustendorfu" na Mećavniku.

SABLAZAN SAMOPONIŽAVANjA

VUČELIĆ je citirao Igora Karaulova: "Sablazan samoponižavanja dugo je proganjala obrazovane Ruse, od građanina kantona URI do sovjetskih intelektualaca koji su se zaljubili u Poljsku i baltičke države, do snova postsovjetske srednje klase da se presele u miran evropski grad sa lepim krovovima. Sad se pod tim krovovima vesele ukrajinske izbeglice, dok se Rusima pokazuju vrata. I to je divno, jer se iza ovih vrata nalazi zavičajni prostor koji čezne za radnicima i stvaraocima."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024